onsdag 9 juli 2014

Ny demokrati

Premiär: 11 oktober 2009 (lyssna här)
Av: Anton Berg (hans sida på bloggen)
Greven och betjänten. 

Medverkande: Ny demokratis grundare Ian Wachtmeister och hans radarpartner Bert Karlsson samt deras stora fiende Bengt Westerberg (FP). Samt journalisten Björn Häger på Ekot som specialiserat sig på hur medier porträtterade Ny demokrati. 
Klipp: Journalisten Olle Stenholm trycker till Bert Karlsson ordentligt i direktsänd utfrågning, Ny demokratis Vivianne Franzéns ökända tal om muslimska ritualmördare samt mycket nyhetsklipp från när det begav sig.  
Längd: 1h 25min

Ny Demokrati var partiet som skänkte ett löjets skimmer över svensk politik i början av 1990-talet. Svenskar var så trötta på politiska broilers och floskler att ett parti som utlovade ett förbud mot lapplisor kunde få 6,7 procent i riksdagsvalet (drygt 360 000 svenskar röstade på dem). Därmed fick Ny Demokrati 25 mandat i riksdagen. 

Anton Bergs dokumentär är så pass bra att jag som lyssnare själv kan fundera på vad som hände i den svenska politiken år 1991 när Ny Demokrati kom som en raket. De gamla nyhetsklippen ger information och förståelse för processen. Bengt Westerbergs (FP) protester, muslimhetsen - och de övriga partiernas passivitet. Klippet när Carl Bildt (M), glad för att bli ny statsminister, pratar skojfriskt om att Bengt Westerberg lämnat studion på valnatten är illustrativt. 

Det är också bra att vi får höra Vivianne Franzéns tal om hur totalt sinnessjuka muslimska män är samt debatten i efterdyningarna. Vivanne Franzéns tal är det perfekta exemplet på negativ populism. Lapplisorna fanns det finess med - man tryckte trots allt sitt valmanifest på fejkade parkeringsböter. Men Vivanne Franzéns valtal är äckligt. I dokumentären menar Bert Karlsson (som många nog uppfattat som öppet rasistisk) att han försökte stoppa Vivianne Franzéns hatiska tal men att Ian Wachtmeister (som själv aldrig stått för några rasistiska grodor) tyckte det var kul och körde på. 

Det ska talas om att denna dokumentär är ensidig i och med att Bert Karlsson och Ian Wachtmeister relativt fritt får berätta om sina upplevelser från Ny demokrati-tiden. Samtidigt blir det djupt. Bert Karlsson låter förvånansvärt sluddrig och snurrig. Långt ifrån den polerade fasad han har i tv-soffan. Han skäms för partiet. Men det skulle han aldrig verbalisera. 

Vid närmare eftertanke kanske han inte bara skäms för partiet. Han tyckte nog det var ledsamt att han inte fick en politisk karriär och att så många (framförallt journalister) dissade honom.

Förutom att Bert Karlsson pratar rätt sluddrigt så är intervjun med Ian Wachtmeister inspelad i ett stängt rum. Detta måste vara Anton Bergs mest burkiga intervju någonsin. 

Jag gillar ljudmixen där P3 Dokumentär-introt körs ihop med Ny Demokratis kampanjlåt "Drag under galoscherna (ni hänger väl med)". Det är en stor brist att P3 Dokumentär sällan tar ut svängarna när det kommer till kreativ ljudmixning. Jag vill inte raljera men ibland känns ljudproduktionen ungefär lika spännande och konstnärligt bejakande som ett nazityskt bokbål. Allt kul och frisinnat är utrensat. 

Nedan ser ni den ökända valnattsintervju när Bengt Westerberg lämnar tv-studion. 



Mer att läsa på bloggen

Alla dokumentärer sorterade efter betyg
Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna – hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg
Årtalet – listan över alla år som behandlas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar