tisdag 1 juli 2014

Ungdomshuset i Köpenhamn

Premiär: 7 augusti 2011 (lyssna här)
Av: Anna Gjöres
Utan liv. Utan action. 

Medverkande: Kasper Fogh, "spindoktor" för styrande S-partiet i Köpenhamn, Stine Fossmark, boende på Jagtveg i Nörrebro, polisinspektören Mogens Lauridsen, ungdomshusetentusiasten Daniel Abbakasis, samt sociologen Rene Karpansha. 
Klipp: Ruth Evensen, från frikyrkan Fadershuset, polisen Klaus Olsen, taktisk ledare för polisen utrymning av huset, en svensk anarkist som gillar hur danska ungdomar kämpat sig till ett ungdomshus. 
Längd: 1h 19min

Detta är en del i P3 Dokumentärs specialsatsning Världen. 

Som reporter på Tidningarnas Telegrambyrå i Malmö satt jag på första, eller åtminstone andra, parkett när striden om ungdomshuset i Köpenhamn pågick som mest. Ungdomshuset, placerat på Jagtveg 69 i brokiga stadsdelen Nörrebro, var samlingspunkten för den autonoma vänsterrörelsen i Köpenhamn. 

Grannarna var inte glada, polisen var inte glada, politikerna var inte glada. Men ungdomarna verkade rätt glada. Hur som - nu skulle hela rasket rivas. Självklart följde stora protester. I ungdomshuset gjorde anarkister som de ville och förutom att fungera som en kulturoas och en samlingsplats för unga var huset också en sambandscentral för diverse olika politiska aktioner - mot nassar, mot kapitalet osv. 


"Låt ungdomshuset vara - eller
börja att städa ur rådhuset!"
På hemsidan och i inledningen görs det reklam för att dokumentären ska skildra vad som hände när Nordens största kravaller någonsin bröt ut. Men det är till stor del ett socialt reportage utan större spänning. Vi får följa en ung kille i dreads som älskar sitt ungdomshus, en sociolog som beskriver husets själ och en polis samt en politiker som torrt svarar på reporterns frågor om hur de upplevde kampen om huset. 

Det är meningen att vi ska förstå ungdomarnas sorg. Det vevas på friskt med lugnt gitarrspel och tidvis även med smäktande stråkar. Tyvärr upptas en stor del av dokumentär av juridiskt finlir om vem som ska köpa huset och om inte staten borde komma på något annat bra hus ungdomarna kan ha. 

Det är inte heller speciellt rikligt illustrerat. Reportern säger att hundratals, tusentals med ungdomar tågar på gatan och i bakgrunden är det tyst. Inte en talkör, ingenting. 

I dag finns ett nytt hus och på deras hemsida kan man läsa ungdomarnas egen version om vad som hände Jagtvej 69


Mer att läsa på bloggen

Alla dokumentärer sorterade efter betyg
Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna – hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg
Årtalet – listan över alla år som behandlas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar