lördag 26 juli 2014

Operation Stella Polaris och signalspaningen

Premiär: 10 november 2013 (lyssna här)
Av: Carl-Magnus Helgegren
MÖP - Militärt 
överintresserad person.

Medverkande: Finske signalspanaren, tillika mannen med världens mest skrovliga röst, Risto Heino, flyktingen Paavo Pusa, signalspanaren Leevi Babarin, militärförfattaren Joakim von Braun och Johanna Parikka Altenstedt som skrev boken "Operation Stella Polaris".
Klipp: Ett stort antal klipp från parhästarna Olle Häger och Hans Villius SVT-dokumentär "Operation Stella Polaris" från 1995. 
Längd: 1h 13min

Året är 1944 och andra världskriget pågår. Finland har precis fått på nöten i det andra kriget mot Sovjetunionen. Nu ska man sätta en plan i verket för att rädda den avancerade finska signalspaningen innan ryssen kommer och annekterar. Den hemliga militära operationen får namnet "Stella Polaris". Finnarna ska fly till Sverige. 

Eftersom finländarna var mycket framstående på signalspaning kom skeppandet av deras material samt personal att betyda mycket för uppbyggnaden av svenska FRA - Försvarets radioanstalt. 

Kalla mig hjärndöd men från och med 10:15 är jag ganska förvirrad. Det beror på en mängd saker. Vad är den röda tråden? Vad handlar detta om? Vem är hjälten - vem är skurken? Men framförallt för att reportern Carl-Magnus Helgegren inför ett klipp säger "ur Olle Hägers SVT-dokumentär om Stella Polaris". Sen hörs Hans Villius röst. (Hör ett smakprov här). 

Hans Villius kan vara svensk dokumentärfilms mest kända röst. Även om man inte kan namnet Hans Villius så går det inte att ta miste på dialekten, satsmelodin, språkbehandlingen, ämnet och tonen. 

Kanske skulle förvirringen gått över om det inte var för att Carl-Magnus Helgegren återkommande tar klipp från Olle Hägers och Hans Villius SVT-dokumentär om Stella Polaris. Och Carl-Magnus Helgegren gör ingen ansats till att reda ut vems välbekanta röst det är vi hör. Nästa gång han refererar till den kallar han den kort och gott för "SVT-dokumentären." 

'På slutet säger han igen: "Olle Hägers dokumentär." Hela tiden hör vi Hans Villius. 

I min förvirring funderar jag på om jag missat att det finns två dokumentärmakare med nästan exakt likadan röst när jag lyssnar på dokumentären. Det är innan jag börjar söka på nätet och inser att Olle Häger inte är Hans Villius. Men de gjorde film ihop. 

Jag tycker dokumentären känns slarvig. När finnarna ska fly i båt (och med buss) till Sverige spelas U96:s klassiska technolåt Das Boot - Ubåten (se nedan). Sen hörs det karaktäristiska ljudet av radareko från u-båten. Men inte skeppades finnar i u-båt?

Jag är också skeptisk mot att Gary Jules låt "Mad World" - mest känd från filmen Donnie Darko - spelas. Vad är den råda tråden i ljudbilden? Allt blandas: techno, filmmusik, Hans Villius omisskännliga röst, marschmusik, pianoklink och smetiga stråkar som hörs att de är från amerikanska informationsfilmer eller liknande. 

Mer att läsa på bloggen

Alla dokumentärer sorterade efter betyg
Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna – hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg
Årtalet – listan över alla år som behandlas.

5 kommentarer:

 1. *suck* det är så mycket ud har missat här att jag undrar om du ens lyssnat. Först och främst var Olle Häger producent, alltså hans dokumentär, sen uppger både jag och intervjupersonerna att de är oroliga för ubåtar i Östersjön, därav ljudet. Du har missat en massanamn i medverkandelistan... om du inte gillar dokumenträrer med militärt innehåll, varför orkar du ens skriva om dem? Alla de personer som jag intervjuade om Stella Polaris sk "Stellister" tyckte det var en rättvis historiebeskrivning. I grund och botten är detta en del av deras livshistoria. Härligt med Internet, alla kan ha blogg och tycka något. Du får tycka precis vad du vill om mitt arbete, och du kallar dig radionörd, men du verkar inte ens lyssna?

  SvaraRadera
 2. Som jag minns det så säger du någonstans "Olle Hägers dokumentär…" och du kanske kan förstå om det blir förvirrande när man då hör Hans Villius - Sveriges mest kända röst. Många vet ju så klart om att de brukade göra dokumentärer tillsammans - men varför inte säga "Björn Häger och Hans Villius?"

  Som jag tolkar dig så är det Björn Häger som gjort dokumentären medan Hans Villius endast läst in spikar. Var det så? I så fall kan jag förstå att du kallar det för Hägers dokumentär.

  Härligt med billig inspelningsapparatur och enkla mixerprogram. Då kan även en bartender göra dokumentärer. ;)

  SvaraRadera
 3. innehållet kanske bägge gjort? men producenten måste väl vara den som gjort den! Hälsar Marre

  SvaraRadera
 4. När jag tänker efter så betalar val producenten det hela.

  SvaraRadera
 5. Margit: Producent är ett vitt begrepp. Inband sitter de på cashen men oftare är det lite mer handgripligt: mixar, research, bokar och/eller utför intervjuer, bestämmer vinkel osv.

  SvaraRadera