torsdag 3 juli 2014

Skandiaaffären

Premiär: 12 maj 2008 (lyssna här)
Av: Anton Berg (hans sida på bloggen)
Björn Wolrath - har rökt mer 
cigarr än Arnold Schwarzenegger. 

Medverkande: Björn Wolrath, Skandias förre vd, förre DN-chefredaktören Arne Ruth som ledde Grupptalan mot Skandia, ekonomijournalisten Olle Rossander, förre Skandiastyrelseledamoten Katja Elväng.
Klipp: Bland annat skandalomsusade vd:n Lars-Erik "mr Bonus" Pettersson, åklagare Christer van der Kwast (you know it, från Quick-fallet) samt frågor till en inte alltför uppåt personalchef vid namn Ola Ramstedt när han kommer ut från polisarresten.
Längd: 1h 22min

Skandia var Sveriges mest anrika försäkringsbolag och gick som en raket under andra delen av 90-talet.  Sen hände en rad saker som senare kom att sammanfattas med "Skandiaaffären". Framförallt handlade det om tre problematiska saker: feta bonusar till cheferna, lägenhetsaffärer samt ett märkligt sätt att göra affärer inom koncernen. 


Björn Wolrath.
Foto: Gotlandsbolaget
Vad problemet låg i lyckas inte Anton Berg klarlägga helt. Bonusarna framstår som det största problemet men jag kan tänka mig att det finns fler sätt att se på saken. Det hade varit intressant att få höra någon av de fyra huvudmisstänkta uttala sig. 

Nu blir det Katja Elväng som försöker försvara vissa delar av affärerna och hon verkar mest tycka att svenskar är "jante". Och att hennes våning på typ 5 miljarder kvadrat på Strandvägen var precis lagom. 

I särklass bäst är intervjun med Björn Wolrath - det var han som lämnade över vd-posten till "Mr Bonus" och med en mycket, mycket, mycket rökig Liiiidiiiingö-stämma tar han heder och ära av sin efterföljare. Inte på det där fräna sättet som vi vanligt folk gör. Utan med utstuderad elegans. 

Det är snyggt, stundtals roligt men rätt meningslöst. Anton Berg simmar på ytan. 

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla kändisar i P3 Dokumentär.

Alla dokumentärer sorterade efter ämne

Alla producenter sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter årtal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar