lördag 9 augusti 2014

Sandhamnsligan

Premiär: 2 oktober 2011 (lyssna här)
Av: Fredrik Johnsson (hans sida på bloggen)

Medverkande: Rikspolisens byråchef Esbjörn Esbjörnsson, Aftonbladets reporter Gunnar Westlen, båttaxichaufför Åke Bonnevier, legendariske brottsplatsundersökaren Jan Olson, narkotikapoliserna Bo Johansson och Tord Öström. 
Klipp: Fleming Broman från en SVT-intervju gjord 1982, Expressens stjärnreporter Pelle Wendell, nyheter. 
Längd: 1h 20min
Påtänd och vilse i skärgården. 

Många av oss har säkert sett Hannes Holms film "Himlen är oskyldigt blå" med Peter Dalle och Bill Skarsgård. Filmen är baserad på Hannes Holms egen erfarenhet av knarkkungen och krögaren Fleming Broman. 

Lyssna på ett reportage om Hannes Holm och filmen här

Fleming Broman besökte tydligen filminspelningen och berättade vad han tyckte var dumt och var som var mindre dumt. Filmen är en spelfilm - ingen dokumentär. 

Det är däremot Fredrik Johnssons dokumentär för P3. En dokumentär alltså. Den handlar inte bara om Sandhamnsligan utan också om vad som hände med Fleming Broman efter att han avtjänat sitt fängelsestraff. Han värvas som infiltratör av polisen. 

Jag måste säga att jag är förvånad. Jag visste inte att Fredrik Johnsson kunde göra en dokumentär som saknar vinkel och där vi lyssnare ständigt funderar på vad som är grejen. Den är dessutom väldigt snutig i och med att poliser står på rad för att berätta vad som hände under spaningarna mot Sandhamnsligansligan och det efterföljande samarbetet med Fleming Broman. 

Den legendariske polisteknikern Jan Olson - han som hoppade av Quickutredningen för att han tyckte den var dåraktig - berättar lite om kriminalteknik under ett parti. Det är lite spännande men har inget att göra med Sandhamnsligan egentligen. 

I och med att det inte finns någon "bad guy" i storyn är allting väldigt odramatiskt. Det finns ingen röd tråd. Även pratorna är dåliga - ibland kan jag inte andas eftersom det känns som om att Fredrik Johnsson inte får luft. 

Hans klart sämsta dokumentär. 

Mer att läsa på bloggen

Alla dokumentärer sorterade efter betyg
Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna – hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg
Årtalet – listan över alla år som behandlas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar