fredag 8 augusti 2014

Rosengårdskravallerna 2008

Premiär: 23 mars 2014 (lyssna här)
Av: Matilda Uusijärvi Ek
Väldigt bred. Med visst djup. 

Medverkande: Malmös starke man Ilmar Reepalu (S), närpolisen i Rosengård Börje Aronsson, Rosengårdskillen "Adam" som ockuperade källarlokalen, polisen "Patrick" som kallade ungdomarna för "apajävlar", S-politikern Andreas Konstantinides, bråkstaken "Henrik" som kom till Rosengård för att få slåss, stabschefen Julia Branting, polischefen Ulf Sempert, reportern Tobias Barkman som avslöjade polisens "apajävlar"-uttalande, Islamiska kulturföreningens talesperson Ammar Daoud. 
Klipp: Fremskrittspartiets Siv Jensen oroas över Sharialagar, bland annat i SVT:s Debatt där vi även hör Janne Josefsson, justitieminister Beatrice Ask.
Längd: 1h 24min

Kravaller utbryter när en av de mest tongivande islamiska föreningarna är på väg att kastas ut från en källare i Rosengård. Det handlar om Islamiska kulturföreningen som håller till i Rosengårds fattigaste del: Herrgården. 

För er som inte kan Rosengård så är Herrgården det område där de mest nedgångna hyreslägenheterna finns. Jag har själv varit reporter i Malmö och har traskat omkring där själv och bevakat bränder. Det var ett halvår innan oroligheterna kulminerade. 

Jag själv besökte en familj på sex personer som bodde i en tvåa eller trea. Jag minns inte riktigt siffran, men trångt var det. Och lägenheterna slits fort, kackerlackor är vanligt förekommande och bostadsbolaget Newsec gjorde inte ett skit åt saken. 

Kravallerna startade sedan några ungdomar vägrat att lämna källarlokalen åt kommunen. Ilmar Reepalu tyckte att en boskola var det bästa som kunde hända Herrgårdsborna. När polisen kom för att kasta ut ungdomarna blev det bråk. 

Dokumentären är båda bred och djup. Reportern tar en vända med alla som man kan önska - problemet blir grundligt belyst. Ett stort plus är att polisen som fällde kommentaren "apajävlar" är intervjuad. Enligt reportern själv är det en exklusiv intervju. Konstigt nog har man inte skrivit något om det på hemsidan. 

Det enda jag finner problematiskt är att reportern inte har några kritiska frågor till Islamiska kulturföreningens Ammar Daoud. Han är en fundamentalistisk och kvinnofientlig drivkraft i Rosengård. I en artikel i Sydsvenskan (skriven av bland annat Niklas Orrenius som avslöjade Skånepolisens Romregister för inte så länge sedan) framför han bland annat åsikter som: 

# Kvinnor har inget att göra på fredagsbönen. ("Det finns inte plats för dem")
# Mannen är familjens överhuvud ("det kan inte finnas två ordföranden i en förening").
# Hans dotter får inte gifta sig med en icke-muslim. ("omöjligt")

Han står också bakom att man inte tar lån för att studera (ränta är "haram"), tjejer ska inte delta i simundervisning, tjejer ska bära slöja och du får inte ha sex innan äktenskapet. 

Reportern går till och med så långt att hon helt grundlöst förkastar att miljön runt källarmoskén och Islamiska kulturföreningen är ett problem för kvinnor i området. Framförallt får en ökänd rapport från Försvarshögskolan där det beskrivs att Herrgården radikaliserats mycket kritik (läs hela rapporten här). 

Sydsvenskan hade en artikelserie år 2006 om att terrorstämplade organisationen al Haramain ville ta över den största moskén i Malmö. I en av artiklarna säger Ammar Daoud att han hoppades att den utländska, penningsstarka organisationen skulle politisera Malmös muslimska värld. 

När Matilda Uusijärvi Ek drar en lans för Islamiska kulturföreningen och Ammar Daoud - vet hon vad hon gör då? 

1 kommentar:

  1. Vet någon vad den instrumentala, lite sorgliga låten heter som spelas i bakgrunden till och från i programmet?

    SvaraRadera