fredag 8 augusti 2014

Spionaffären Ströberg

Premiär: 30 mars 2014 (lyssna här)
Av: Karin Hållsten


Jag knyter näven
och blir förbannad. 
Medverkande: Professorn Wilhelm Agrell, förre SR-journalisten Jan Mosander, huvudfiguren själv Bertil Ströberg, hans fru Marianne Ströberg, domaren Sten Falkner som är tvivlande om Fröbergs skuld samt Fröbergs advokat Björn Hurtig. 
Klipp: Jan Guillou när han tar upp fallet i ett tv-program, polisutredaren Lars Berggren, Säpochefen Sven-Åke Hjälmroth, Olof Palme pratar om ubåtar. Nyheter. Klipp från rättegången, bland annat med åklagare K-G Svensson. 
Längd: 1h 22min

Fyra år efter sin första dokumentär för P3 gör Karin Hållsten comeback. Storsvindeln mot Allmänna arvsfonden var bra. Men Spionaffären Ströberg är vassare. 

Jag själv var djupt okunnig om spionaffären innan jag hörde denna dokumentär. Det handlar om en flygofficerare som år 1983 pekas ut som spion efter att han gått i en fälla som Säpo gillrat. Enligt Säpo har han försökt sälja hemliga uppgifter till främmande makt - i detta fall Polen. 

Han döms för grovt spioneri både i tingsrätt och hovrätt. Han får resning vid ett tillfälle men även då döms han för spioneri. 

Bertil Ströberg kommer att hävda sin oskuld i närmare 30 år innan han dör i cancer. 

Karin Hållsten har lyckats med något sällsynt – en dokumentär som inte lämnar något åt slumpen. Den slätar inte över komplicerade förlopp. Den låtsas inte ha rett ut något som inte kan redas ut. Den låter drama och människor komma först - men kompromissar inte med fakta och kontext. 

På plussidan: Wilhelm Agrell är kul, Jan Mosander har en underbar röst som jag aldrig tröttnar på, intervjun med Bertil Ströberg är bra, den med hans fru Marianne är ännu bättre, det är gott om arkivklipp, det ges en kort och tydlig bakgrund, tempo är jämnt och dokumentären håller hela vägen i mål. 

Största minuset? Ingångsvinkeln. Att Jan Mosander och Wilhelm Agrell ger bakgrund innan Ströberg dyker upp drar ned tempot. 

En detalj som är värd att kritisera är att Martin Wicklin från Medierna läser in gamla nyhetsklipp. Varför inte ta en okänd röst? Det känns som om att jag lyssnar på Medierna.

Mer att läsa på bloggen

Alla dokumentärer sorterade efter betyg
Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna – hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg
Årtalet – listan över alla år som behandlas. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar