måndag 18 augusti 2014

Rivningen av Klarakvarteren

Premiär: 22 april 2012 (lyssna här)
Av: Erik Hedtjärn (hans sida på bloggen)
Kräver din uppmärksamhet. 

Medverkande: Folkpartisten Nils Hallerby som var borgarråd i Stockholm under rivningshetsen, socialdemokraten Ulf Brunell som jobbade hos rivningsgeneralen Hjalmar Mehr (S), forskaren och författaren Anders Gullberg som skrev boken "City - drömmen om ett nytt hjärta", journalisten Björn Elmbrandt, forskaren Birgitta Andersson, Stockholms stads tjänsteman Bo Wijkmark, DN:s förre ledarskribent Thomas Hall, omvandlingsmotståndarna Eva Hernbäck och Alternativ stads Göran Folin (de båda sistnämnda är även med i P3 Dokumentärs Almstriden) samt Maj-Britt Theorin (S) pratar om Hjalmar Mehr. 
Klipp: Rivningsgeneralen och stadens starke man Hjalmar Mehr (S), Cityplanens "pappa" Yngve Larsson (Fp), en slagkraftig Åke Bonnier som protesterar mot rivningen, uppläsning från ett protestbrev som Stockholmsskildraren Per Anders Fogelström skrivit samt finansminister Gunnar Sträng (S) som säger att det inte blir några mer pengar till Stockholms cityomvandling. 
Längd: 1h 14min

Alla har vi någon gång vandrat genom Stockholms city. Över Sergels torgs schackrutiga plattor, längs gågatan ned till riksdagshuset och bort till Gamla stan. Alla har sett maffiga Kulturhusets glasfasad för att vända sig om och se de fem Hötorgsskraporna. Vi har gått förbi kyrkan med alla heroinister som finns mellan Sergels torg och centralstationen.


I Klarakvarteren bodde Klarabohemerna. 
En gång i tiden var city som något hämtat en gammal eländig skildring av ett förslummat Stockholm. Utedass, trånga hus, råttor, ingen kollektivtrafik, smuts och getton. Det var på den tiden när det fortfarande bodde människor i city. 

Jag har själv tänkt på det när jag vandrar genom Stockholms city på en vardagskväll. Hur det är släckt i alla fönster och de enda som rör sig ute är några få som skyndar hem från jobbet eller puben. City är dött. De breda gatorna är halvöde. 

Erik Hedtjärns dokumentär heter i sin fulltitel "Rivningen av Klarakvarteren och Cityomvandlingen" och skildrar hur city i Stockholm förändrades under framförallt 50- och 60-talet. Han morfar var Åke Hedtjärn var en av de viktigaste spelarna i den omvandlingen. Erik Hedtjärn nämner detta faktum och det kanske kan tjäna som förklaring till att han får så bra kontakt med de han intervjuar. 

Men det är inte Erik Hedtjärn eller hans, sedan länge avlidne, morfar som står i fokus. Istället är det historien. Genom rikligt med arkivklipp, många intervjuer och rik research. Han rör sig obehindrat mellan personligt och lokalt till politiken och det övergripande. 

Han lyckas att berätta något känslosamt trots att det inte finns någon vanlig människa och dess snyfthistoria med i berättelsen. Det ligger på ett annat plan. Det ligger på ett högre plan, kanske man kan säga. Men inte i negativ bemärkelse. Man ska komma ihåg att politikerna och tjänstemännen som genomförde cityplanen inte kom utifrån eller ovanifrån. Hjalmar Mehr, rivningshysterins fader och moder, hade själv vuxit upp bland råttorna i Klarakvarteren. 

Lars Gullins saxofonklassiker "Danny´s dream" (ni vet, den från Fuckin Åmål) fungerar perfekt som musik. På P3:s sajt finns fina bilder där du kan se hur olika kända hus och kvarter i Stockholm förändrades under cityomvandlingen. 

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg
Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna – hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg
Årtalet – listan över alla år som behandlas.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar