måndag 18 augusti 2014

Kapardramat på Bulltofta

Premiär: 1 juli 2007 (lyssna här)
Av: Fredrik Johnsson
En hel del crazy kroater. 

Medverkande: Historikern Tomislav Dulic, kriminalaren Nils Jörnsten på Stockholmspolisen, elingenjören Jarl Olsson som satt långt bak i kapade planet, flygplanets kapten Bo Wrenfelt, UD-tjänstemannen Ingvar Gullfeldt samt forskaren Dan Hansén på Försvarshögskolan. 
Klipp: Justitieminister Lennart Geijer (S) förhandlar med kaparna, flygplanskaparen Tomislav Rebrina i ett klipp innan kapningen, en rädd kroat som inte vågar gå i skogen av rädsla för serbiska agenter, statsminister Olof Palme (S) och terroristvänliga kroater. 
Längd: 1h 26min

Själva kroken för denna dokumentär är att Kapardramat på Bulltofta är den första (och enda) flygplanskapningen i Sverige. Den utfördes av kroatiska separatister som ville få ut fängslade kamrater från fängelset i Sverige. 

Dokumentären tar ett rejält grepp om flygplanskapningen som skedde på Bulltofta flygplats år 1972. Här får vi veta varför kroater och serber bråkar. För den som trott att allt var frid och fröjd i Titos Jugoslavien. 

Det blir en spännande färd till Sverige där många jugoslaver invandrat under den stora vågen av arbetskraftsinvandring som skedde. Framförallt kroater dök upp. Sen började problemen. 

År 1971 sker en ockupation av Jugoslaviens konsulat i Göteborg. Två kroater var ansvariga men dramat slutade utan dödsoffer. Sen rullar det på med mord och kapardrama. Fredrik Johnsson har gjort en rapp berättelse med många uppjagade kroater som inte tvekar för att fälla pro-terroristiska uttalanden i radio. 

Rätt spännande med tanke på att det blir folkstorm om en stackars muslim i dagens Sverige ens skulle tänka tanken att slå ett slag för sharia eller någon arabisk terrorgrupp.

Mer att läsa på bloggen

Alla dokumentärer sorterade efter betyg
Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna – hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg
Årtalet – listan över alla år som behandlas.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar