tisdag 19 augusti 2014

Blekingegadeligan

Premiär: 30 november 2013 (lyssna här)
Av: Rosa Fernandez och Lina Johansson
Var mördarna och bankrånarna
kanske även hjältar? Nope.

Medverkande: Förre DN-journalisten Kristian Palme som var korre i Danmark, kommunisten och bankrånaren Bruno di Paoli som var med i föregångaren till Blekingegadeligan, kommunistförfattaren Staffan Beckman som inte tycker Blekingegadeligan var helt tokiga, danske författaren Peter Övind Knutsen, Jörn Rausings lärare på universitetet i Lund och danske kriminalaren Henrik Pierre Jensen. 
Klipp: Uttalande från ligamedlemmen Bo Weinman i dansk dokumentär, en moders desperata skrik från flyktinglägret i Sabra efter massakern som skedde 1982 (i klippet rapporterar Ekots Agneta Ramberg), nyheter. 
Längd: 1h 25min

Den danska ligan opererade i över 15 år på 70- och 80-talet. De genomförde bankrån och bedrägerier för att stödja den palestinska befrielseorganisationen PFLP (i dag klassad som terrorgrupp delvis på grund av de genomfört ett antal flygplanskapningar men också för att de mördat exempelvis en israelisk minister). 


Ligan gillade kommunism, rån, palestinier,
vapen, örfilar, smink och maskeringar. 
De hårdföra medlemmarna, som tränats i PFLP:s militära läger i Mellanöstern, var samtidigt medlemmar i den danska kommunistcellen KAK. Där svängde man sig med fina anti-imperialistiska teorier och bråkade internt om hur kvinnorna i gruppen skulle få mer makt. 

Dokumentärens roligaste parti handlar just om de inre stridigheterna i KAK. Det involverar örfilar, arga kvinnor och offentlig självkritik - fast kanske inte på det sättet folk i gemen tänker spontant. 

Ligan planerar även att kidnappa svenske Rausingarvtagaren Jörn som pluggade i Lund vid tillfället. 

På hemsidan skriver producenterna Lina Johansson och Rosa Fernandez att de vill ta reda på om ligamedlemmarna är hjältar eller terrorister. 

Påstående väcker en hel del frågor. Milt sagt. Producenterna menar alltså att man kan få en hjältestämpel trots:

1/ Man tillhör en kommunistisk sekt som motiverar grova rån med att förtryckta palestinier är viktigare än danska medborgares säkerhet. En dansk bankkund som får en gevärspipa riktad mot huvudet är okej. 

2/ Man skänker pengar till en organisation, PFLP, som mördar upprepade gånger samt kapar flygplan. Med andra ord - en organisation som sprider skräck bland civila (vilket är definitionen på en terrorgrupp). 

3/ Man spräckte skallen på en portvakt. Hans liv blev aldrig normalt igen (började supa, familjen lämnade osv). 

4/ Man rånade ett fackförbund. Man stal alltså pengar från arbetare och deras organisation. 

5/ Man avrättade en ung polisaspirant med några skott i huvudet. 

I likhet med journalisten Lena Breitner (som driver bloggen "Tankar om IB") funderar jag på om det finns något ädelt överhuvudtaget med ligans framfart. 

Som tur är känns det inte som att duon med starkare emfas hävdar att gruppen skulle vara hjältar. Men inte motsatsen heller, tyvärr. 

I övrigt är det rörigt kronologiskt samt fattigt på illustrationer. Det är som en lång föreläsning på band. 

Mer att läsa på bloggen

Alla dokumentärer sorterade efter betyg
Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna – hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg
Årtalet – listan över alla år som behandlas.

1 kommentar: