torsdag 21 augusti 2014

Diplomatdottern på Klong Prem

Premiär: 4 november 2012 (lyssna här)
Av: David Mehr (hans sida på bloggen)
Snyggt, spännande, kul. 

Medverkande: "Diplomatdottern" Karolina Johnsson, förre justitieministern Thomas Bodström, SvD-journalisten Erik Lidén som engagerade sig för Karolina Johnsson, UD-veteranen Dan Klackenberg samt Svenska kyrkans volontär Margareta Letterhag som jobbade i Bangkok på 90-talet. 
Klipp: Nyhetsklipp om "Diplomatdottern" - när hon grips och när hon döms. 
Längd: 1h 22min
Liknande dokumentärSvensken i Bolivia (Kristofer Hansson, 2007).

Fängelset Klong Prem är mer känt som Bangkok Hilton. Ni kanske minns miniserien på TV med Nicole Kidman. Den kom fem år innan svenskan Karolina Johnsson åkte fast med sju kilo heroin i flygplatsens tullkontroll. 

Karolina Johnsson hävdade att hon var oskyldig och att en man hon känt kort tid gömt knarket i hennes väska. Det spelade inte så stor roll - hon dömdes till 50 års fängelse. De skulle hon avtjäna i överfulla Klong Prem. 

Hennes historia påminner lite om den som berättas i "Svensken i Bolivia". En korkad/naiv svensk tänker smuggla stora mängder tung narkotika från främmande land och hamnar i kaotisk fängelsemiljö. 

Förtjänstfullt försöker reportern David Mehr ägna en stund åt att reda ut om Karolina Johnsson verkligen är oskyldig i strikt mening. Hon själv uppger att hon så är fallet - tänk bara på "El choco", säger hon. 

Den hon syftar på är alltså "Svensken i Bolivia". Grejen är den att han medvetet försökte smuggla knark från Bolivia. 

David Mehr imponerar. Det är snyggt producerat med genomtänkta låtar i bakgrunden, precis klippning och bra prator. På hemsidan finns bild på Karolina Johnsson som David Mehr tagit själv. 

Mer att läsa på bloggen

Alla dokumentärer sorterade efter betyg
Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna – hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg
Årtalet – listan över alla år som behandlas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar