torsdag 14 augusti 2014

Kidnappningen av Ulrika Bidegård

Premiär: 22 juni 2013 (lyssna här)
Av: Ida Lundqvist (hennes sida på bloggen)
Sjukt (och) spännande. 

Medverkande: Kidnappade Ulrika Bidegård, hennes mamma Lena och hennes bror Kristian. Hjältepolisen Tony Soberon från Belgien och svenske polisen Karl-Arne Ockell
Klipp: Nyheter. Mamma Lena läser ur sin dagbok. 
Längd: 1h 25min

Detta är Ida Lundqvists sjunde och senaste P3 Dokumentär.

Den handlar om vad som hände år 1993 med landslagsryttarinnan Ulrika Bidegård. Hon blev, helt utan förvarning, kidnappad av en person som kräver familjen på en halv miljon amerikanska dollar. Ulrika Bidegård får sitta i en låda i kidnapparens lägenhet och när hon är nödig får hon utföra sin behov där hon sitter. 

Polisen är kidnapparen på spåren eftersom denne använder sig att Ulrika Bidegårds bankomatkort. Men genom ett oförklarlig blunder tar man fel på person och allt eftersom tiden går är Ulrika Bidegård säker på att hon ska dö av svält och galenskap. 

Nyligen recenserade vi på bloggen berättelsen om Erik Westerbergs kidnappning. Denna är bättre. Det för att det blir ett personligt och nära porträtt utan stela poliser som känslolöst sitter och refererar till händelseförloppet. 

Vi får följa en familj som dras med ned i desperationens allra mörkaste hål. Ulrika på sitt håll, inlåst hos en kidnappare, och övriga familjen i ett lyxig hus i Bryssel där pappan är så apatisk att han knappt är vaken. 

Intervjun med polisen Tony Soberon är lysande. Dessutom är historien med räddaren och offret kul - jag visste den inte innan. 

En del lösa trådar lämnas därhän. Exempelvis får vi aldrig reda på vad för ekonomiska förehavanden familjens pappa har med kidnapparen. Jag går in på Flashback och läser men där verkar ingen veta heller. 

Bilden på Ulrika Bidegård som kidnapparen skickade till familjen finns på P3 Dokumentärs hemsida. Den är verkligen värd att se. 

Mer att läsa på bloggen

Alla dokumentärer sorterade efter betyg
Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna – hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg
Årtalet – listan över alla år som behandlas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar