torsdag 7 augusti 2014

Snart är alla recenserade

Antalet icke lyssnade dokumentärer minskar stadigt. 

Vad är kvar?

År 2005 – samtliga 5 lyssnade. 

År 2006 – samtliga 17 lyssnade. 

År 2007 – två återstår: 

Kapardramat på Bulltofta av Fredrik Johnsson. Kapardramat har jag medvetet sparat för att jag tror det kan vara en riktig höjdare. Fredrik Johnsson gör överlag de bästa dokumentärerna. Kapardramat på Västtyska ambassaden (som han gjorde tillsammans med Kristofer Hansson) var excellent och hans dokumentär om Gottrörakraschen var excellent. Så flygplan, kapardrama och Fredrik Johnsson känns som en given njutning. 

Uppdatering: Ja, det var bra. Alldeles utmärkt. Men inte hans bästa på något sätt. 

Hallandsåsen av Kristofer Hansson tror jag kan vara helt okej. Jag har hört den en gång men minns inte speciellt mycket. 

Uppdatering: Den är helt okej. Lite härliga nordvästskånska bönder med. 

År 2008 – två återstår: 

Raoul Wallenberg av Fredrik Johnsson. Det känns spännande om mr Johnsson kan göra något bra av denna superexploaterade, och mycket spännande, historia. Har angstlust inför att höra den. 

Uppdatering: Intressant att jag hade angstlust. Annars brukar Fredrik Johnsson mest innebära lust. Men denna var angst. För att den var trist.

Kårhusockupationen av Erik Hedtjärn. En originell, begåvad dokumentärmakare och ett aptrist ämne. 

Uppdatering: Mannen är en alkemist. I alla fall nästan. Dokumentären är riktigt bra. 

År 2009 – fyra återstår: 

Rasbiologiska institutet av Kristofer Hansson. Väldigt intressant ämne, förhoppningsvis får Kristofer Hansson fram båda sidor av myntet och skapar lite konfliktyta. 

Uppdatering: Något under Kristofer Hanssons medelnivå. Inte så kul. 

Hormoslyret av Kristofer Hansson. En fortsättning på BT Kemi-skandalen som Kristofer Hansson gjorde med Fredrik Johnsson. Hoppas den är bra. 

Uppdatering: En av Kristofer Hanssons mest ambitiösa och bästa dokumentärer. 

Järnridån som föll av Daniel Värjö. Har själv varit i Berlin och vet att muren rymmer en hel del fantastiska historier. Men Daniel Värjö låter konstlat plågad i alla sina dokumentärer och missar alltid detaljer och fördjupning. 

Uppdatering: Motsvarade mina förväntningar. Han förvaltar inte potentialen som finns i storyn. 

Operation Cobra av Fredrik Johnsson. Har börjat lyssna på den. Är statisk och trist, än så länge. 

Uppdatering: Slutet är bättre men det räddar den ändå inte. Tunn. 

År 2010 – en återstår: 

Båstadskravallerna 1968 av Siri Ambjörnsson och Oivvio Polite. Har sett Widerbergs klassiska dokumentärfilm "Den vita sporten" och vet inte om ämnet går att analysera så mycket mer. Hoppas den handlar om Båstads högerextrema medborgargarde. 

År 2011 – tre återstår. 

Polisrazzian i Alsike kloster av Martin Ezpeleta. Pannkaka eller inte? Martin Ezpeleta har gjort den mycket ambitiösa och skickliga Terrorbomberna i Köpenhamn, men också rätt trista grejor. 

Uppdatering: Pannkaka. 

Sandhamnsligan av Fredrik Johnsson. Återigen mr Johnsson. Borde bädda för succé. Knark och seglare i Stockholms skärgård. Vad kan gå fel? Spelfilmen baserad på händelsen "Himlen är oskyldigt blå" var en riktig kalkon. 

Uppdatering: Kalkon, var fågeln. Fredrik Johnssons sämsta någonsin. 

Sjukhusspionen av Tove Leffler. Har läst i någon nätdiskussion att den inte håller måttet. Med tanke på Tove Lefflers nuvarande jobb som bokorganisationschef och hennes tidigare dokumentärer känns hon väldigt icke-sjukhusspionen-intresserad. 

Uppdatering: Inte helt tokigt. Mycket västkust i dialekten. Men inte någon nagelbitare heller.

År 2012 – fem återstår. 

Diplomatdottern på Klong Prem av David Mehr. Borde vara rätt bra. Kan inte alls historien sedan innan och David Mehr är duktig. 

Uppdatering: Bra berättat. Stor närvaro. Spännande. 

Granat Excalibur och den svenska vapenexporten av Måns Mosesson. Hans prator är för jävliga men jag hoppas ändå på den. Texten på hemsidan bådar gott, vill gärna höra om den första soldaten som dödar med granaten. 

Altakonflikten – från civil olydnad till samisk terrorism av Carl-Magnus Helgegren. P3 Dokumentärs egen Norrlandskorre. Hoppas den kommer nära terroristerna. 

Uppdatering: Riktigt bra trots att terrorismen utgör en liten del. Bra intervjuer, exotiskt. 

Operaton Leo av Fredrik Johnsson. Tyska terroristerna har verkligen valsat runt i P3:s dokumentärer. Hoppas det finns något kvar att krama ur ämnet. Är skeptisk. 

Uppdatering: Hyfsad. Inte mycket mer. 

Rivningen av Klarakvarteren av Erik Hedtjärn. Producenten i det här fallet skulle säkert få vad som helst att låta intressant. Han är kreativ och självsäker. Har börjat lyssna på den och det lät bra - trots att ämnet är rätt… lokalt. 

Uppdatering: Suverän dokumentär. Fantastisk ljudbild. Riktig djupdykning i arkiven. 

År 2013 – fem återstår. 

Blekingegadeligan av Rosa Fernandez och Lina Johansson. Kommunister som rånar banker och vill göra revolution. Ja, den har vi hört förr. 

Uppdatering: Producenterna har inte glorifierat idioterna i ligan - men de är mycket intresserade av gruppens ideologi. Ska man verkligen ta dessa på allvar? 

Folke Bernadotte och de vita bussarna av Simon Moser. Hoppas den blir känslostark och att Simon Moser inte pratar för mycket. 

Uppdatering: Vilken fullträff. Vi rör oss ledigt mellan vanligt folk och potentater. Vinklingen på kungafamiljen är superb. 

Kidnappningen av Ulrika Bidegård av Ida Lundqvist. Låter bra på texten på sajten. 

Uppdatering: Helt okej. Bra, till och med. 

Mordet på Sara Westin och 5 i 12-rörelsen av Martin Ezpeleta. En fantastisk story, hoppas Ezpeleta gestaltar den så att han inte pratar om den i oändliga prator. 

Uppdatering: Suverän story. Helt okej hantverk. Mycket vanliga människor som pratar. 

Kreugerkraschen av Manuel Cubas. Ska vara endast 24 minuter lång (stämmer inte. Den är 1h 15min lång - vanlig längd alltså).

Uppdatering: Bra arkivklipp. Mordstoryn är lite sökt.  

År 2014 – två återstår. 

Spionaffären Ströberg av Karin Hållsten. Hoppas på en klockren femma - men kan lika gärna vara en brinnande mick. 

Uppdatering: Riktigt bra. Ingen femma dock. 

Rosengårdskravallerna av Matilda Uusijärvi Ek. Fantastisk bakgrundsstory - jag hoppas den är bra. Enda som kan förstöra den är politisk korrekthet och ytlighet. Samt att det är färskt och att alla kanske inte vill prata. 

Uppdatering: Inte speciellt politiskt korrekt. I huvudsak alldeles utmärkt. 

Så om jag räknat rätt så återstår 24 dokumentärer att lyssna på. Jag hoppas att någon överraskar mig och att det kan bli en femma. Gärna en handfull fyror också. 

De jag ser fram emot mest att höra är: 

1. Kapardramat på Bulltofta av Fredrik Johnsson. 

2. Raoul Wallenberg av Fredrik Johnsson. 

3. Sandhamnsligan av Fredrik Johnsson. 

Bubblare: 

1. Diplomatdottern på Klong Prem av David Mehr. 

2. Kårhusockupationen av Erik Hedtjärn. 

Uppdatering: De återstående dokumentärerna bjöd på en hel del överraskningar. Att Rivningen av Klarakvarteren och Folke Bernadotte och de vita bussarna skulle vara bäst hade jag inte anat. 

Raoul Wallenberg och Sandhamnsligan var riktiga besvikelser. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar