måndag 11 augusti 2014

Mordet på Sara Westin och 5 i 12-rörelsen

Premiär: 2 juni 2013 (lyssna här)
Av: Martin Ezpeleta
Flyktingälskaren mördas
av en svartsjuk flykting. 

Medverkande: Mördade Sara Westins pappa Stig Wallin och hennes mamma Eva Westin, invandraren Karim Abdelnoor som kom på 80-talet, Foad Omar som bodde på ett flyktingboende för unga ensamkommande i Härnösand samt föreståndaren Stig Nilsson, mördaren Samsons vän Omer Adam och läraren Kerstin Ahlbeck, polisen Håkan Bedin. 
Klipp: En kort klipp när Sara Westin pratar offentligt under ett 5i12-möte, nyheter samt uppläsning av ett hatbrev som Sara Westins familj får efter att hon dött. 
Längd: 1h 7min

Sara Westin var en 17-åring i Härnösand som engagerade sig djupt för de ensamkommande flyktingar som bodde på ett hem i staden. Det var sent 80-tal och många unga/raggarsvin i staden visa tydligt sin antipati för de nya invånarna. 

Flera av flyktingarna kom från krigets Eritrea och Sara Westin blev kär i en av dem. En sex år äldre man som kallades Samson. Han påstod sig ha varit barnsoldat och blev uppenbarligen känslomässigt labil när han drack alkohol eller rökte hasch. 


Sara Westin och hennes väninna mördas när
före detta pojkvännen blir svartsjuk. Foto: SVT
En kväll kommer Samson att mörda Sara Westin och hennes väninna Sylvia Hoek. Snart brinner Ku Klux Klan-korsen utanför flyktingförläggningen. Samsons och Sara Westins invandrade vänner, bland annat intervjuade Omer Adam, skäms för sin landsman. De vågar knappt gå ut. 

En av de starkaste scenerna i dokumentären är när Stig Wallin läser upp ett brev som kommer till familjen. I brevet spyr personen hat över Stig Wallin eftersom han har fortsatt sin dotters engagemang i den antirasistiska 5i12-rörelsen. Han påstår också att Sara Westin, som nyligen mördats, är en fosterlandsförrädare. 

Stig Wallin själv läser upp brevet. 

När mordet på Sara Westin och Sylvia Hoek diskuteras på Flashback förekommer liknande kommentarer. Jag citerar en som dyker upp efter någon minuts surfande i tråden. 

"Ser man nyktert på hela morddhändelsen så är det ju bara ett stycke afrikanskt normal-beteende som ägt rum: Neger vill knulla. Får nej. Neger blir arg. Neger drar fram kniv och knivmördar hejdlöst och avslutar med att våldföra sig på de döda kropparna. Sen tar han sin banan och trumma och vandrar sorglöst ner till polisen." 

Det sägs ibland att pennan är mäktigare än svärdet. Jag gillar själv att skriva. Men ibland blir jag sugen på att slåss. 

Till det negativ hör att Martin Ezpeleta, återigen, inte använder sig av stämningshöjande bakgrundsmusik. Varken under pratorna eller intervjuerna. Tur att det är en jävligt bra story och bra intervjuer. 

Mer att läsa på bloggen

Alla dokumentärer sorterade efter betyg
Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna – hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg
Årtalet – listan över alla år som behandlas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar