fredag 22 maj 2015

Terrorplanerna mot Jyllandsposten

Premiär: 24 maj 2015 (lyssna här)
Av: Magnus Arvidsson
Bred bild, bra detaljer.

Medverkande: Säpos spanare "Johanna" som vittnade iförd peruk i rättegången i Köpenhamn, Kurt Vestergård som tecknade profeten Mohammed med en bomb i turbanen, professorn i islamsk teologi Mohammed Fazlhashemi, terrordömde Sahbi Zalouthis tidigare vän Sami Soti, Lena Israelsson som bodde granne med terrorknarkarn Mounir Dhahri, terrorforskaren Magnus Ranstorp, en journalist på danska Jyllandsposten och åklagaren Ronny Jakobsson.
Klipp: Danska åklagaren framhåller hur mycket den svenska buggningen innebar för utredningen, nyhetsklipp.
Längd: 1h 20min

"Mounir Dhahri, 44, frälstes från sitt drogbegär genom tron på Allah. Men fromheten övergick i fanatism – nu sitter han häktad för terrorbrott."

Så skrev jag som reporter på Aftonbladet när jag följt i den misslyckade terroristens spår samma dag som han greps i Danmark. Min resa gick genom Södermalm där han bodde en längre period och vidare till en förort i Stockholm där hans ex-fru bodde.

Det visade sig att Mounir Dhahri - som var en sorglig knarkare - var ledare för terrorcellen. Ett citat i min text blir i det sammanhanget extra intressant. "'En sak kan jag lova dig. Det är inte han som är hjärnan bakom det här', säger en granne."

Det var i december år 2010 som de fyra svenskarna tog sikte på Köpenhamn. I en hyrbil körde de från Stockholm med bagaget lastat med vapen. De skulle straffa personalen på danska Jyllandsposten för att de publicerat Kurt Vestergårds satirteckningar på profeten Mohammed. Planen var att avrätta så många som möjligt.

Magnus Arvidsson är ny som dokumentärmakare för P3. De finns många förtjänster, en del på minuskontot. Det är kul att höra vad Säpospanarna äter när de sitter i sina bilar och glor på ett hus i 12 timmar utan att det händer någonting. Detaljen om att spanaren från Säpo har peruk på sig i rätten är också kul. Likaså vad operationen hette.

Det är ett habilt journalistiskt hantverk. Tydligt berättad historia med öppna intervjupersoner och jämnt tempo. Det är en bra genomlysning av ett spännande dåd. Både tecknaren Kurt Vestergård och Sahbi Zalouthis barndomsvän är riktigt bra - det finns en fantastisk scen när tecknaren bankar på sin dörr för att låta oss höra hur det lät när en yxgalning försökte ta sig in.

Det som brister är gestaltningen. Det berättas mycket i form av text men mindre med ljud. Jag gissar att denna dokumentär är en av de som på senare tid innehållit mest antal ord i uppläst form.

P3 har gjort två kanondokumentärer som handlar om terrorattacker. Den ena utspelas också i Köpenhamn och det är Terrorbomberna i Köpenhamn av Martin Ezpeleta. Den andra är Johnsson/Hanssons om attentatet på Västtyska ambassaden. P3:s skildring av terrorattantatet nummer ett - World Trade Center i NY 11 september 2001 - är bra den också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar