fredag 15 maj 2015

Mordet på John Hron

Premiär: 17 maj 2015 (lyssna här)
Av: Ida Lundqvist
Finstämd, stark, brutal.
Bra intervjuer.  Mycket musik.

Medverkande: John Hrons pappa Tony, Anders Sandholm, kriminalpolis i Göteborg som sköter utredningen, Helene Lööw, historiker med inriktning på nazism, bilbärgaren Kjell Gustavsson som larmar polisen, Håkan Blomst från räddningstjänsten, socialsekreteraren Lasse Hallengren som var med på alla förhör eftersom gärningsmannen "Peter" bara var 15 år och åklagare Per Lind.
Klipp: Uppläsningar från nynazisten "Peter" från polisens förhör,  kung Carl XVI Gustaf inviger friidrotts-VM i Göteborg år 1995 och intervju i SR:s Kaliber från år 2009 med den äldste i skinheadgänget som dödade John Hron. 
Längd: 1h 19min

Vi tas med till ett av de mest avskyvärda morden i Sveriges historia. En 14-årig kille vid namn John Hron mister livet efter en brutal misshandel vid en idyllisk sjö i närheten av Kode på Västkusten. Kode, som ligger utanför Kungälv, ligger mitt i det som kallas brunbältet på 90-talet. Här är nynazismen stark och många unga lyssnar på Vit makt-musik.

John Hron är mobbad av en nazist på skolan och en natt när han tältar vid en sjö möter han på honom. Mobbaren är full och hatisk. Han vill att John Hron ska deklarera sin lojalitet till nazismen och den ariska rasen. Det slutar i tragedi.

Detta är Ida Lundqvists bästa dokumentär hittills. Den är ljudligt med mycket musik och hon har anpassat musikens känsla efter vad som berättas. Intervjun med John Hrons pappa Tony är känslostark och alldeles utmärkt men det är berättelsen från räddningstjänstens Håkan Blomst som etsar sig fast. En av de bästa - och bäst utnyttjade - i programmets historia.

P3 Dokumentär har skildrar de svenska nynazisternas illdåd i flera program. Historikern Helene Lööw har hörts åtminstone i två tidigare dokumentärer. Ida Lundqvist ger John Hron och mordnatten mest utrymme men vi lär oss också en del om nynazismen i Sverige och framförallt den som fanns på Västkusten i närheten av Göteborg.

Bland de andra dokumentärer som skildrat nynazister finns Fredrik Johnssons lysande om Polismorden i Malexander och Daniel Värjös Året då nynazisterna skakade Sverige. Mordet på en ung skinhead i Salem utanför Stockholm har också många likheter - det har också skildrats av redaktionen.

Kommentarerna på Facebook om dokumentären är väldigt uppskattande (och med viss bävan för de som inte lyssnat ännu):

"Jag kommer inte palla lyssna på det här. Så oerhört avskyvärt brott som fortfarande är färskt i minnet." Daniel

"Precis lyssnat färdigt. Aldrig någonsin fått pausa så många gånger under en dokumentär. Hämta andan och torka tårarna. Otroligt bra dokumentär om ett fruktansvärt brott." Stephanie

"Mycket, mycket bra dokumentär. Professionellt gjord, det är fakta med känsla bakom." GerdMerAlla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna – hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg
Årtalet – listan över alla år som behandlas.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar