söndag 3 maj 2015

Kirunasvenskarna - drömmen om Stalins Sovjet

Premiär: 3 maj 2015 (lyssna här)
Av: Moa Larsson
Behaglig. Drabbande. 

Medverkande: Alice Eriksson Kalla som var 7 år när hon reste från Kiruna med tåg till Sovjet. Samt Leo Eriksson, DN-journalisten Kaa Eneberg som kartlagt Stalinmördade svenskar, författaren Anders Gustafsson, Elisabeth Sundberg, 82 år och Vänsterpartiets Siv Holmaa som försökte kolla upp vilket ansvar Vänsterpartiet/Sveriges kommunistiska parti hade för Kirunasvenskarnas öde.
Klipp: Meddelandet på sovjetisk radio om Josef Stalins död, klipp från 50-talet med kvinna som återser Kiruna efter 31 år i Sovjet och Uppdrag Granskning om V:s förhållande till kommunismen.
Längd: 1h22mim

För 85 år sedan kraschade börsen. Det glada 20-talet tog slut med en smäll. Året 1929 var det. I Norrland steg arbetslösheten och arbetarna i Kiruna - inte långt ifrån Sveriges högsta berg Kebnekaise - funderade på att söka jobb österut i Josef Stalins Sovjet. Uppåt 1000 svenskar stack.

Alice Eriksson Kalla som lämnade Kiruna som sjuåring är fantastiskt fin och en sådan intervju som hon ger är värd mycket. Hon har levt intensivt och det är örongodis varje gång vi sitter med henne. En annan positiv sak med dokumentären är hur ljudlig den är. Sara Lundin har producerat och det är karismatisk musik som ger en känsla av... Ja, hur fan beskriver man den. Den är drömsk.

Kanske är det drömmen om den goda staten där en arbetare var mer värd. En vision om ett drägligt liv med ett jobb, en lön och utbildning för barnen. Och kanske något om att vara en del av ett idiologiskt sammanhang.

Forum för levande historia har beskrivit varför svenskarna stack till Karelen. "Regionen var tänkt att bli ett mönstersamhälle, ett socialismens skyltfönster mot omvärlden. Ansvarig för uppbyggandet var den finlandssvenske socialisten Edvard Gylling som bjudits dit av Lenin."

För er som inte kan historien helt ska jag inte avslöja allt men 1937 börjar Sovjet bli ett otrevligt land att leva i på riktigt.

Detta är Moa Larssons första dokumentär för P3.

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna – hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg
Årtalet – listan över alla år som behandlas.

1 kommentar:

  1. Otroligt bra program. Suveränt samtal av Moa Larsson med Alice Eriksson Kalla. Driver inte på utan låter Alice berättelse flyta fram. Synnerligen värdefullt att lyfta fram denna del av vår historia, så okänd för många.
    Vänligen - Jan Sjöberg

    SvaraRadera