söndag 10 maj 2015

Panaxiahärvan

Premiär: 10 maj 2015 (lyssna här)
Av: Johanna Langhorst
Baris är guld.

Med: Panaxias konkurs-förvaltare Lars-Henrik Andersson som tvingas driva verksamheten vidare, Baris Kayhan, grävande (och svärande) journalist på P4 Stockholm, Susanne Melander, mackägare i Stockholm som blev blåst av Panaxia, Håkan Isaksson som var vd för Panaxia ett tag samt åklagaren Olof Kronlund.
Klipp: Chefer på Panaxia snackar brott i inspelade telefonsamtal, bolagets grundare och ekonomichefen i inspelningar från förhör i tingsrätten.
Längd: 1h12min

Ett nästan nytt namn bland producenterna. Johanna Langhorst är för mig mest känd för att hon velat måla ljusare bild av Stockholmsförorten Tensta. Hon har gjort radio i många år och gjorde tillsammans med Manuel Cubas en P3 Dokumentär om Dammkarastrofen i Sevilla.

Panaxia är uppstickaren i säkerhetsbranschen som gav självaste Securitas en match. Men efter ett tag "glömde" ägarna att verkligen sätta in pengarna på kundernas konto och började låna till hemliga byggprojekt i Grekland. Domen föll tidigare i år.

I ett fantastiskt klipp från rättegången berättar grundaren att han lovat sin fru att inte jobba för länge. Alltså: han ville göra lite snabba cash. Det finns en intressant sidohistoria som handlar om den fotbollstokige ägarens kopplingar till fotbollsklubben AIK.

Förutom en rad illustrativa klipp från rättegången och från telefonsamtal mellan olika småkriminella på Panaxia är berättelsens behållning journalisten Baris Kayhan. Producenten gör det mesta av honom; låter honom visa känslor, han svär och han är uppriktigt tagen av allt han grävt fram. Det är medryckande.

För den som ser på film (gör vi inte alla?) påminner känslan i dokumentären en del om Steven Soderbergs "Oceans eleven". Den stora kuppen ackompanjerad med funkig jazz.

Till bristerna hör grunt (obefintligt) personporträtt på storyns brottslingar och ogenomarbetat slut med svepande kritik mot bristande kontroll av finansvärlden. Dokumentären går från funky till högtravande.

Det är synd att vi inte får några personliga fakta om en av de största ekobrottslingarna i Sveriges historia. Framförallt när han inte är namngiven. Hur var han som barn? Vad tyckte studentkompisarna om honom? Hur var hans mentala konstitution?

På temat ekobrott är också Storsvindeln mot Allmänna arvsfonden och mustiga Trustorhärvan värda att lyssna in. Trustorhärvan är enligt lyssnarna en av de tio bästa dokumentärerna som någonsin gjorts.

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna – hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg
Årtalet – listan över alla år som behandlas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar