söndag 3 juni 2018

Svininfluensan och vaccinets offer

Premiär: 24 maj 2018 (lyssna här)
Av: Ida Lundqvist
Producent: Rosa Fernandez

Nyanserad, folkbildande dokumentär.
Medverkande: Anders Tegnell, chef för smittskydd på Socialstyrelsen, 22-årige Emil Furenbäck från Norrköping som är en av de första att smittas allvarligt av svininfluensan, Mia Brytting från Folhälsomyndigheten, Marie Torstensson och hennes son Manfred (som drabbas av narkolepsi när han går på mellanstadiet) samt pappa Jan-Olof från Kalmar, Sofie Sjöström från Ed i Dalsland som tar vaccinet och får narkolepsi, läkaren Göran Stiernstedt, sjuksköterskan Pernilla Björk om vaccinhysterin, barnläkaren Lars Palm som upptäcker de första fallen av narkolepsi.
Klipp: Från nyheter när smittan sprids (bland annat när första bekräftade fallet i Sverige kommer), folkhälsominister Maria Larsson intervjuas i SVT, presskonferensen när WHO deklarerar att svininfluensan är en pandemi,
Längd: 1h 3min

Svininfluensan. H1N1-utbrottet. Influensan kom från Mexiko (ja, från grisar) och spreds snabbt över hela världen år 2009. Det kan ha varit första gången jag hörde ordet pandemi. Det innebär att en epidemi sprider sig över hela världen och smittar många (en epidemi är knuten till ett enskilt land).

Risken var att stora delar av den svenska befolkningen insjuknade och att samhället skulle stå stilla. Dessutom fanns risken att många, framförallt unga, skulle bli riktigt sjuka och i vissa fall dö av den nya influensan.

Hela listan: Från bäst till sämst – alla dokumentärer

Till fördelarna hör att vi får djupare kunskap om hur svininfluensan kan vara så farlig. På vilket sätt den angriper kroppen. Intervjun med Emil Furenbäck ger en hisnande inblick i hur allvarlig svininfluensan kan vara.

Det är en pedagogisk, översiktlig, rapp berättelse om svininfluensan. Vi får följa med hela vägen, från uppkomsten i en mexikansk by till det att viruset slår till med full kraft över hela världen inklusive Sverige. Efterspelet med vaccinering (som slutade så katastrofalt med flera narkolepsioffer) börjar ungefär 25 minuter in.

Vi får bland annat höra från läkaren som upptäcker de första fallen av narkolepsi och hur Läkemedelsverket har noll respons. Det är fascinerande.

Ida Lundqvist har gjort många dokumentärer för P3, bland annat om mordet på John Hron.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar