onsdag 7 juni 2017

Mirakeldoktorn i Aneby

Premiär: 25 maj 2017 (lyssna här)
Av: Marcus Morey-Halldin
Procent: Rosa Fernandez
Lite injicerad kalvbräss
 har väl ingen dött av. 

Medverkande: Mirakeldoktorn Elis Sandbergs barnbarn Marisol och sonen Göran (som fortsätter driva kliniken efter Elis bortgång), Annika Brant som får sina synproblem botade med THX, medicinhistorikern Maria Björk som forskat om Elis Sandberg och THX, kritikern Per Manell på Socialstyrelsen.
Klipp: Gott om gamla klipp från 60-, 70- och 80-talet från kliniken i Aneby, bland annat Elis Sandberg, från debatter i riksdagen när THX kritiseras, statsminister Tage Erlander (S) i nyhetsintervju.
Längd: 60 min

THX. Mirakelmedicinen som botar allt som inte går att bota. Injiceras på en klinik i Småland. Mitt i bibelbältet. Det är allt från cancer till folk med magsår som efter behandling kan börja dricka kaffe igen.

Det finns ett underbart klipp när radioreportern Bo G Eriksson kommer till kliniken i mörkaste Småland på 70-talet och lyssnar av läget. "Vad är det för fel på Er?" säger reportern till en man som får en spruta THX. "Det är ryggen", säger han med bred dialekt.

Arkivklippet (som har knivskarpt ljud) används väl och jag som lyssnare förstår hur vardagen på kliniken kunde te sig. Vilka som kom dit, varför och vad som hände med dem. "Tar ni själv THX?" säger reportern till Elis Sandberg. "Givetvis", säger han sturskt.

Läs mer: Alla dokumentärer - från bäst till sämst

THX är ett extrakt ur kalvbräss som kommer från slaktade kalvar. Det är samma kalvbräss som man kan beställa som en delikatess på restaurang. Elis Sandberg var en veterinär från Jönköping som öppnade kliniken i Aneby år 1964. Sammanlagt 150 000 personer behandlades med THX på kliniken.

Även Evita Perron i Argentina testade THX. Det när hon låg inför döden i cancer. Behandlingen räddade henne inte.

Marcus Morey-Halldin tar ett nyktert grepp om THX-debatten. Han låter en kvinna som uppger att medlet hjälpte mot hennes ögonproblem ta stor plats. Hon ger en utförlig bild av hur det gick till när hon injicerades med medlet på en klinik i Tyskland.

Även Elis Sandberg familjemedlemmar är med och tecknar en sympatisk bild av Elis och THX.

När kritikern tar plats är det relativt återhållsamt. Några rallarsvingar är det inte tal om. Man kan tänka sig att reporten har öppet mål (är det inte en av de största vårdskandalerna i modern tid?) för att trycka till med några rejäla salvor mot THX-folket. Men det uteblir.

Däremot finns det en intressant poäng som Barbro Westerholm lägger fram. Hela debatten mynnade ut i att Sverige måste bli bättre på vård i livets slutskede.

Dokumentären är snyggt ljudillustrerad och har rikligt med arkivklipp. Marcus Morey-Halldin har tidigare gjort dokumentären Projekt Metropolit om ett etiskt tveksamt sociologiskt forskningsprojekt i Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar