söndag 14 maj 2017

Stenbergapyromanen

Premiär: 11 maj 2017 (lyssna här)
Av: Martin Jönsson
Producent: Magnus Arvidsson

Bjuder på en intressant
överraskning mot slutet. 
Medverkande: Journalisten och författaren David Lagercrantz som bevakade fallet för Expressen, journalisten och prästsonen Johan T. Lindwall som växte upp i området, kriminalreportern Ebba von Essen som jobbade på Aftonbladet, rikskriminalpolisen Stellan Södermalm som jagade pyromanen, lokalreportern Sven-Olof Franzén, en anonym lärarkollega till lektorn som kallas August.
Klipp: Rikligt från rättegången mot pyromanen, nyhetsklipp från tv och radio, brandman som släckte bränder i Stenberga utanför Vetlanda,
Längd: 1h 11min
Liknande dokumentär: Gryningspyromanen av Anna Gjöres (2011)

År 1989 i Småland nära Vetlanda. Två syskon försvinner samtidigt som det brinner på fem olika platser. Befolkningen misstänker att de försvunna är mördade. Dessutom drar man slutsatsen att den ökände pyromanen är tillbaka. Under 70-talet har området drabbas av många bränder.

I dokumentären vittnar reportrar och boende i området om hur skräcken breder ut sig. Bybor poserar med hagelgevär i tidningen. De ska försvara sig mot pyromanen. Huvudmisstänkt är en framstående medborgare i området, en före detta lektor.

Läs mer: Samtliga dokumentärer - från bäst till sämst

Som lyssnare guidas vi med trygg hand av dokumentärens skapare Martin Jönsson. Han berättar enkelt och levande. Det är bra ljudsatt. Genomarbetat. Dokumentären är stringent. Den börjar direkt med syskonparets försvinnande och bränderna år 1989. Jakten på den misstänkte mördaren och pyromanen sätter igång. Först efter 16 minuter sker tillbakablicken till vad som hände på 70-talet. Det är dramaturgiskt genomtänkt. Jakten på mördaren är spännande.

Två saker sänker betyget. Dokumentären enskilt bästa parti är när den misstänkte mördaren och pyromanen hörs i rätten. Det är relativt långa citat där vi får en unik inblick i hur mannen tänkt och vad som hänt på platsen. Detta finns inte med i anslaget. När rättegångsdelen kommer blir jag konfunderad och lyssnar på anslaget igen. Nej, det mest kittlande i dokumentären görs det ingen reklam för i inledningen. Tänk om någon stängt av innan rättegångspartiet kommer?

Istället börjar och avslutas anslaget med journalisten David Lagercrantz. Lagercrantz jobbade tidigare som kriminalreporter på Expressen. I dag är han mest känd som Millenium- och Zlatanförfattare. Det leder mig in på dokumentärens andra problem. Händelserna återberättas i relativt stor utsträckning av journalister. Det blir mycket andrahandsuppgifter.

I David Lagercrantz fall är det tydligt. Han återger inte något av sina egna känslor eller unika iakttagelser runt det som hände (vilket Ebba von Essen gör och då blir det bättre), istället blir han någon slags uttolkare av gemene mans känslor. Han breder på med stora ord som artikuleras långsamt och kraftfullt. Det är som att han högläser ur någon av sina egna artiklar.

Händelsen är trots allt bara 30 år tillbaka i tiden. Jag hade hellre sett direkt berörda berätta sin egen historia. Likt den anonyma vännen "August" till lektorn. Att lyssna på honom är en njutning. Både när det gäller rösten men även hans unika information om händelserna. Även polisen är bra, bland annat när han pratar om hur den misstänkte kör bil.

Detta är Martin Jönssons första dokumentär för P3. Producenten Magnus Arvidsson har tidigare gjort två P3 Dokumentär och producerat den om dopningsskandalen i Lahtis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar