torsdag 22 november 2018

Flyktingsmugglaren Heidari

Premiär: 8 november 2018 (lyssna här)
Av: Maria Hansson Trens
Producent: Rosa Fernandez

Vart är vi på väg?
Medverkande: Flyktingsmugglaren Amir Heidari som i dag lever på hemlig ort, Madelaine Seidlitz som är människorättsjurist på Amnesty, åklagaren Tomas Alstrand, Amir Heidaris son med flera
Klipp: Nyheter, tal från riksdagen när smugglingen diskuteras
Längd: 1h 7min
Liknande dokumentärerFlyktingbåtarna till Gotland på 1990-talet av Lisa Jensen Kidane (2016), Den stora flyktingströmmen på 90-talet av Anton Berg (2007)

P3 Dokumentär berättar historien om en av Sveriges största flyktingsmugglare någonsin. En enkel man som var övertygad om att han skulle hjälpa iranier och andra flyktingar att ta sig till Sverige. Han såg sig lite som ett helgon och hade inga problem att ställa upp i tidningen och berätta vilka olagligheter han höll på med.

Läs mer: Hela listan: Från bäst till sämst – alla dokumentärer 

Det är ett intressant ämne med tanke på hur het flyktingfrågan är. I dag har vi ett fort Europa där människor från bland annat Mellanöstern och Afrika desperat försöker ta sig in. Många vill till Sverige som gjort sig känt för att vara flyktingliberalt.

Amir Heidari har unik kunskap och förmåga att få folk att komma in. I ett fint parti i dokumentären berättar han om hur han förfalskade pass. Bra röst, bra närvaro.

Det är mer ett reportage med human touch än en fartfylld dokumentär om riks- eller världshändelser. Exakt vilken story som berättas är något oklart, jag känner inte av någon direkt konflikt eller ett drama. Vad hans son tillför är oklart. Likaså partiet där reportern Randi Mossige-Norheim ställer en polis mot väggen om hur Amir kom in i Iran när han utvisades. Ett halvsubtilt hyllningsporträtt till en flyktingsmugglare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar