måndag 6 augusti 2018

Familjen – tonårsligan från Borlänge

Premiär: 19 juli 2018 (lyssna här)
Av: Sigge Dabrowski
Producent: Rosa Fernandez

Originellt, djuplodande
och underhållande. 
Medverkande: Anders "Satan" Karlsén (medlem i Familjen), Eddie Andersson (medlem i Familjen), Lennie Doverdal (medlem i Familjen), "Purjo" (medlem i Familjen), SVT:s Jan Helin (då murvel på Aftonbladet), Mats Jonsson (spanare på Borlängepolisen), Tommy (som är vittne när gänget begår sitt första rån) med flera.
Klipp: nyheter
Längd: 5 avsnitt a 30 minuter
Liknande dokumentärer: Mordet på Therese Johansson Rojo av Hugo Lavett (2015)

Det finns mycket att imponeras av P3 Dokumentärs serie. Ett finsnickeri med detaljer, med ett eget uttryck. Kanske det mest egensinniga och lekfulla sedan P3 Dokumentärs inledande år med Fredrik Johnsson och Kristofer Hansson.

Det handlar om ett ungdomsgäng från Borlänge i Dalarna. En ovanligt ful stad med mycket betong. Några subversiva skejtkillar slår sig ihop med en brutal tjackpundare och småbrotten går snart över till allvarliga saker som rån och vapenstölder.

Hela listan: Från bäst till sämst – alla dokumentärer

Det beskrivs som att de höll en hel stad i skräck. Och att de förklarat krig mot polisen. Det kanske stämmer, kanske inte. Dokumentären har inte några experter som gör klart definitionerna. Här är det tjuvarna och poliserna som ger sin syn på saken. Journalisten Jan Helin utgör en röst från sidan.

Eftersom det är fem delar blir det mer än två vanliga P3 Dokumentär sett till längden (2,5 timme mot vanliga 1 timme). Det är mycket innehåll. Ibland håller det inte. Det blir långsamt, framförallt i de senare delarna. Men jag är ändå imponerad av framåtrörelsen. Jag ser fram mot varje nytt avsnitt. Dessutom slutar det sista avsnittet väldigt bra.

Det främsta tillgången är ändå intervjuerna. Jag hittar ingen enskild som sticker ut, samtliga från Familjen är väldigt bra. De pratar som om att de verkligen vill berätta sina historia.

Musiken förtjänas att nämnas specifikt. Den är superb. Gjord av Mando Diao-medlemmen Jens Siverstedt. Som av en händelse har Sigge Dabrowski tidigare gjort en lysande dokumentär (för P1 i Sveriges Radio) om just Borlängebandet Mando Diao.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar