onsdag 24 juni 2015

Mordet på Therese Johansson Rojo

Premiär: 24 juni 2015 (lyssna här)
Av: Hugo Lavett
Lyriskt.

Medverkande: Kriminalinspektör Sven-Olof Karlsson som ledde utredningen och bland annat höll i förhöret när "Sam" erkänner mordet, killkompisarna Hjalmar och Gordon, tjejkompisarna Elin och Stephanie och åklagaren Jakob Holmberg, journalisten Ulrika By på Dagens Nyheter och ambulanssjukvårdaren först på plats.
Klipp: Ett stort antal upplästa sms mellan mördaren "Sam" och anstiftaren "Sara", poster från Therese Johansson Rojos blogg, Elin förhörs i tingsrätten, "Saras" advokat Jan Karlsson i Ekot, "Sams" advokat Claes Borgström. Åklagare Jakob Holmberg håller ett speciellt slutanförande i tingsrätten där han önskar de åtalade ungdomarna lycka till i framtiden.
Längd: Fem avsnitt a 20-25 minuter.
Dokumentären utsågs till säsongens bästa och Hugo Lavett intervjuades av bloggen.

Sturebymordet var år 2009 års mest uppmärksammade mord. En 16-åring mördar brutalt en jämnårig kompis - det när hans flickvän hejar på honom. Orsaken är klassisk: svartsjuka.

"Sam" gör misstaget att hångla med Therese Johansson Rojo på Valborg och det får hans flickvän "Sara" att bli galen av svartsjuka. Efter en lång period av bråk ställer hon ett ultimatum: döda Therese Johansson Rojo eller det är slut mellan oss.

Det finns tydliga likheter till mordet i Knutby (förutom det faktum att barnflickan i Knutbyfallet också heter Sara) i och med den tydliga förekomsten av morduppvigling via sms. I detta fallet är det flickvännen som manar på via sms - i Knutby var det pastorn som manade på barnflickan Sara Svensson genom att skicka instruktioner via sms.

Hugo Lavett har gjort ett fint porträtt av ungdomar och mordet på en 15-åring tjej som var på väg att gå ut nian. Det utspelas söder om Stockholm, i Enskede. Det är ungdomarna som hörs mest, polisen och åklagaren har också roller - men de är bifigurer jämfört med "kidsen".

Det är fint musiksatt med lyrisk, ljus musik som hörs ofta och länge. Detta är en ny form av P3 Dokumentär som de kallar "serie". Det är fem korta avsnitt som lagts upp på webben. Jag vet inte om de kommer att sändas i etern alls.

Längden på avsnitten är lagom. Varje avsnitt börjar med ett kort anslag och den välkända signaturen innan själva berättelsen tar vid. Det hoppar i kronologin på ett förtjänstfullt sätt - första avsnittet börjar den ödesdigra kvällen och sedan backas bandet och vi ges mer detaljer och en fyllig berättelse. Det ändå fram till rättegångsförhandlingarna som avslutar historien.

Detta är Hugo Lavetts första P3 Dokumentär. Han har tidigare gjort den uppmärksammade dokumentären Kvinna hittad död vid badplats för P1. Den handlar om en kvinna som hittas död och hennes make blir misstänkt för att ha mördat henne genom att köra över henne med gräsklipparen. I själva verket är det "skogens konung" som är dräparen.

Mer:


Alla dokumentärer sorterade efter betyg
Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna – hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg
Årtalet – listan över alla år som behandlas.

2 kommentarer:

  1. Vad är det för musik som används.? Otroligt bra dokumentär fö.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! I intervjun bloggen gjorde med Hugo Lavett vill han inte uppge vad det är för musik. http://p3dokumentarbetyg.blogspot.se/2015/07/intervju-producenten-hugo-lavett-om.html?m=1

      Radera