lördag 3 oktober 2015

Säsongspremiär: Mordet på Kevin

Premiär: 2 oktober 2015 (lyssna här)
Av: Lisa Jensen Kidane
Helt okej.
Producent: Emma Janke

Medverkande: Monica Hjalmarsson, mormor till Kevin, Kent Gustafsson, kriminalinspektör  i Arvika som jobbat i 43 år, Rolf Sandberg, chef för länskrim i Värmland och den som leder hela utredningen (med på telefon), Leif Malm, kriminaltekniker, Nina Hjelmgren, journalist som senare skrev en rapport om polisens arbete med fallet (hela rapporten här), Cecilia Nanhem, församlingspräst, Ingrid Harrysson, polis med barnförhör som specialitet, Jan-Åke Hermansson, socialchef, Olle Eriksson, journalist på Expressen som hade stor kontakt med Kevins familj ("han kom och gick som han ville", säger Kevins mormor) och barnpsykologen Börje Svensson som ryckte in och hjälpte till.
Klipp: Röster på stan i Arvika, nyhetsklipp, Hasse Aro sänder Efterlyst direkt från mordplatsen.
Längd: 1h 15min

Uppdatering: Mordet på Kevin har under våren 2017 utsatts för en stor granskning av Dagens Nyheter och SVT:s Dokument inifrån. P3 har avpublicerat dokumentären.

Anslaget: En nyhetsuppläsare på Ekot förkunnar att en 4-årig pojke har mördats i Arvika. I bakgrunden hörs olycksbådande musik som låter litet som en speldosa, reportern kommer och förklarar kort att Kevin har hittats död, sen hörs Kevins mormor. En konflikt anas när två olika röster korsklipps mot varandra: den ena säger att det är en lek som gått överstyr, den andra säger att det var överlagt och genomtänkt. Efter tre minuter är anslaget slut.

Det som fungerar bra med de här mordhistorierna som P3 Dokumentär kör ganska ofta nu för tiden (det var mer politik och skandaler förr) är att man aldrig riktigt minns alla detaljerna även om man faktiskt hört ganska mycket om händelsen. Och flera gånger minns jag inte med säkerhet vilka det var som mördade även om jag har mina aningar.

Uppdatering: Sveriges Radios program Medierna har granskat P3 Dokumentärs publicering av dokumentären.

Kevins mormor är dokumentärens höjdpunkt. Hon pratar på det där sättet som många anhöriga till brottsoffer gör - med smärta, sorg och överlevnad inkapslad i rösten, orden och tonen. Hennes ord är starka. I slutet säger hon en sak som får mig att stanna upp och leva mig in i hennes sorg.

Sammanlagt hörs över tio personer (varav några per telefon) och det blir flyktigt och ligger på ytan. Oftast säger de bara en mening. Sen rusar vi vidare i berättelsen. På slutet finns en passage som bryter av. Det är när hur flyttningen av Kevins kropp sätts under lupp. Då ställer reportern en fråga och det blir tyst en stund - vilket är olidligt spännande.

Jag tänker på det filmaren Tom Alandh säger under sitt sommarprat från i år. Han berättar att de (på en redaktion han var på) tävlade i att ha längst tystnader i sina reportage. Det är något som verkligen kan lyfta, tänker jag när det blir tyst en kort stund i Mordet på Kevin.

Reportern beskriver knappt något om omständigheterna runt vad det dödliga bråket inleddes med. Vilka var förövarna? Vad hade de för bakgrund? Hade det varit några incidenter med dem innan? I denna artikel från Aftonbladet beskrivs "fiskeleken".

Och vem är psykologiprofessorn som inte nämns vid namn? Jo, Sven-Åke Christiansson, så klart. Mannen som gjorde sig ett namn på myten runt Thomas Quick - vars hjältegloria numera hamnat ordentligt på sned. Han blir hyllad i Nina Hjelmgrens rapport om polisarbetet. 

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna - hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar