fredag 5 juni 2015

Fallet Håkan Lans

Premiär: 7 juni 2015 (lyssna här)
Av: Fredrik Johnsson (intervju med Fredrik Johnsson här)
Annorlunda ämne.

Medverkande: Uppfinnaren Håkan Lans, Zlatan-författaren David Lagercrantz (som även skrivit om Håkan Lans),  Anna-Lena Christiansen som jobbade med Lans på Försvarets forskningsinstitut (om man googlar henne dyker det upp poster som "inledande studie av multisensorkoncept för minspaning"), Lans kollega på Luftfartsverket Johnny Nilsson, amerikanske advokaten Talbot Lindström som mystiskt dök upp och bosatte sig i Sverige samt statsvetaren Erik Moberg som granskat fallet.
Klipp: En 20-årig Håkan Lans i Aktuellt år 1968 när han bygger en miniubåt, FBI-agenten Richard Callahan som hjälper Lans i hans kamp mot ondskefulla japaner, ett program av Uppdrag Granskning som legenden Hannes Råstam gjorde om Håkan Lans och hur amerikanskt rättsväsende knäckte honom.
Längd: 1h25min

Fredrik Johnsson är tillbaka där allt började. Ingen har gjort så många dokumentärer för P3 som han (43 stycken). Nu var det 2,5 år sedan han gjorde en dokumentär - den om spionanklagelserna mot Fritiof "Bodenspionen" Enbom - så detta får väl kallas en comeback.

Författaren David Lagercrantz är som en extra berättarröst som lotsar oss fram i denna sällsamma historia om ett svenskt geni som slåss mot väderkvarnarna likt don Quijote. Lagercrantz skrattar och är uppfylld av att det faktiskt finns några (åtminstone ett) svenska, riktigt, egensinniga personer med kreativitet och hjärnförmåga utöver den vanliga. David Lagercrantz hade en liknande roll i Sara Lundins dokumentär om Åmselemorden. Jag tycker det fungerar bra i Fredrik Johnssons dokumentär men det går inte komma ifrån att Lagercrantz stjäl mycket uppmärksamhet genom sitt expressiva sätt och förkärlek till inskjutna bisatser och målande beskrivningar.

Ungefär 20 minuter in är det slut på det roliga. Vi lämnar den nostalgiska blicken på det unga geniet. Det är dags för Håkan Lans första omgång i en internationell rättegång om patent. Japanska storföretaget Hitachi är motståndaren.

Sen rinner det på - storföretag, industrintressen och juridiktrubbel avverkas på löpande band. En av Fredrik Johnssons förtjänster är att han lyfter fram konflikter. Håkan Lans är i en ständig kamp och han luras och baktalas om vartannat.
Att skildra teknik och teknologi är inte alltid det enklaste men Fredrik Johnsson gör det enkelt. Vi förstår vad det är Håkan Lans sysslar med i sitt arbete.

Sen dyker Sveriges främste granskande reporter genom tiderna fram - Hannes Råstam. Det är rikligt med klipp ur hans program i Uppdrag Granskning om hur det gick till när Håkan Lans förlorade en patentstrid i en amerikansk domstol. Jag kan inte fallet tillräckligt bra för att uttala mig tvärsäkert men det låter onekligen som ett haveri från domstolens sida.

Å andra sidan - jag är ju svensk och i patentstrider verkar nationalism och protektionism vara extra vanligt. Ett stort plus är ämnet. Det är gott om mord, politik, militär, sex och rån i P3 Dokumentär. Här är det patent och uppfinningar som står i centrum. Å juridiken då. Och människan Håkan Lans (som dock verkar bestå av 100 procent arbete).


Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg
Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna – hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg
Årtalet – listan över alla år som behandlas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar