fredag 9 januari 2015

Nytt år - nya möjligheter!

Kamrater, medborgare och dissidenter!

Ännu kan vi inte se vad P3 Dokumentär har i kikaren för detta året. På både hemsida och Facebook-sida råder det radiotystnad. Vem vet - kanske världens bästa dokumentär dyker upp när vi minst anar det?

Höstens säsong innehöll sju dokumentärer och kvalitén var ovanligt jämn. Sara Lundins dokumentär om Fallet Linda Chen stack ut som den bästa. Att Anton Berg gjorde två dokumentärer (Den stora gruvstrejken och Twar) bidrog till hög läsning här på bloggen. Det råder inget tvivel om att han är den mest populära dokumentärmakaren på redaktionen.

För bloggens del var det dock en helt annan händelse som lockade klick. 10-årsdagen av flodvågskatastrofen i Indiska oceanen som tog närmare 500 svenskars liv. P3 Dokumentär sände om Anton Bergs dokumentär från år 2010 och på bloggen blev recensionen av Flodvågskatastrofen den i särklass mest lästa under mellandagarna.

Höstens utmärkelser:

# Bästa (och enda) sport: Orienteringsdöden av Anton Berg.

# Mest naturvetenskap och medicin: Orienteringsdöden.

# Bästa val av temamusik: Gruvstrejken av Anton Berg. Han använder Ulf Dagebys "Gallret" från Modsfilmen Ett anständigt liv (1979).

# Bästa produktion: Fallet Linda Chen av Sara Lundin.

# Bästa klippning: Fallet Linda Chen.

# Mest nerv: Fallet Linda Chen.

# Mest mastodont: Fallet Linda Chen. 1h 38 min, längsta P3 Dokumentär någonsin.

# Mest klick på bloggen: Fallet Linda Chen.

# Största karaktärsmord: Fallet Linda Chen. Den friade sambon får sig en rejäl omgång. Men inom lagens ramar, så att säga.   

# Roligast: Kidnappningen av Uppsalastuden av David Mehr.

# Dokumentär som vagt påminner om kultdokumentären Plötsligt i Vinslöv: Kidnappningen av Uppsalastudenten.  

# Mest produktive: Anton Berg med två dokumentärer.

# Mest osannolika tajmning: Kidnappningsförsöket på Peter Wallenberg och den sovjetiska kartläggningen av Carl-Magnus Helgegren. Veckan efter att CMH:s dokumentär om sovjetiska kartläggning av svensk territorium dyker en ubåt upp i Stockholms skärgård. Vad är oddsen på det? Ungefär samma som att Zlatan någonsin ska vinna Ballon d'Or som världens bäste fotbollsspelare.

Avslutningsvis vill bloggen hedra de som mördades på satirtidningen Charlie Hebdo i Paris. Må mördarna brinna i helvetet.

/  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar