onsdag 29 oktober 2014

Nästa berättelse – till stora delar okänd

Minns ni kidnappningsdramat med Uppsalastudenten? Det skedde år 2011, gick via en köttfärspaj till ett ensligt ödeshus i Norrland. 

Jag minns det rätt väl faktiskt. Det fina med David Mehrs dokumentär (lyssna här) är att han, tydligen exklusivt, intervjuat både kidnappare och offer. 

Själv hatar jag kidnappningshistorier. Bara en jävla massa ligga å trycka i en lägenhet, bajsa på sig, kryptiska telefonsamtal och inkompetenta snutar som smyger omkring båda högt och lågt. Samt en psykiskt förvirrad gärningsman som inte tänkt igenom brottet ett dyft. 

Varför får folk för sig att kidnappa folk? Ja, i bästa fall ger det någon mille och sen åker man dit efter ett tag eftersom man troligtvis lämnat en jävla massa spår. I sämsta fall råkar man skjuta den kidnappade, man fryser arslet av sig i isolerad stuga, man bråkar med kompanjonerna och sedan får man dödsstraff på det. Dessutom ser man inte röken av några pengar och lever troligen på kaffe och cigg under hela pärsen. 

Hur som. På söndag smäller det. Podden släpps redan på fredag. Nu finns en suverän film på sajten (se nedan). 

Vill ni lyssna på andra kidnappningsdokumentärer från P3? Det har inte gjorts mindre än 20 stycken där kidnappning i någon form förekommer. 

Gå in på denna länk och scrolla ned till bokstaven K. Alla är inte rena kidnappningar, utan en del har karaktären av föra-bort-för-att-mörda. 

P3:s mest renodlade kidnappningsdokumentärer är:

Kidnappningen i Kashmir av K Hansson/F Johnsson (2008). Betyg: 3, Kidnappningen av Ulrika Bidegård (Ida Lundqvist, 2013). Betyg: 3 och Kidnappningen av Erik Westerberg av Kristofer Hansson (2010). Betyg: 3. 

Se reklamfilm för dokumentären nedan. Från P3. 

Bon appetit! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar