måndag 13 oktober 2014

Kidnappningsförsöket på Peter Wallenberg och den sovjetiska kartläggningen

Premiär: 12 oktober 2014 (lyssna här)
Av: Carl-Magnus Helgegren (hans sida på bloggen


Sliten story. Mest för MÖP:s. 
Medverkande: Militärfartygsexperten Christer Scharf, militärhistorikerna Joakim von Braun och Lars Gyllenhaal, polisen Janne Pellikka, pensionerade kommendörkaptenen Emil Svensson och Krister Johansson, som är expert på militära kartor, Bodenmilitären Eilert Gezelius och Göran Tode som fick sitt hus kartlagt av Sovjet. 
Klipp: Välkända åklagaren Sigurd Dencker, Eva Berg som var på besök i Karlskrona när hon såg en attackdykare vid vägen samt klipp från P3 Dokumentärs U-båtshotet
Längd: 1h 22min
Liknande dokumentär: U-båtshotet (2006). 

Carl-Magnus Helgegren tar sitt avstamp år 1993 i ett kidnappningsförsök mot industrimagnaten Peter (uttalas: Piiiiiter) Wallenberg. När männen grips beslagtas ett gäng intressanta föremål, bland annat avancerad sovjetisk dykutrustning. 

Själva kidnappningsförsöket lämnas hastigt och istället tas vi med på en vindlande resa genom historien av sovjetiska försök att kartlägga Sverige och sådant som kan vara av militärt intresse. Det kanske mest intressanta är att militärers bostäder kartläggs - syftet är att kunna attackera dem i sitt hem i händelse av en invasion. 

Det finns ett drag av granskning och Carl-Magnus Helgegren har försökt att få in en del unika röster, bland annat en gammal sovjetisk militär som nekar kategoriskt till att någonsin ha varit i Sverige. Trots att motsatsen påstås av andra källor. 

I bakgrunden tycker jag mig höra gamla kultgruppen The Future Sound of London en kort stund. Det är cool. 

En kort sväng landar Carl-Magnus Helgegren i dokumentären U-båtshotet från 2006. Den gjordes av Fredrik Johnsson och Kristofer Hansson. Vi hör en del klipp från den och en stund känns det som om att detta är" U-båtshotet 2" eller "U-båtshotet The remake" Tyvärr. 

Den största bristen måste jag säga är att reportern hänger på militärhistorikerna. De har själva inte upplevt den sovjetiska kartläggningen utan har studerat den i efterhand. Därmed saknas nerven, den personliga kopplingen, till det som avhandlas. Då är dokumentären klart bättre när Göran Tode eller Eilert Gezelius intervjuas. 

Den största fördelen finns i den lättsamma tonen. Första låten som spelas i den version som just nu finns att tillgå (den med musiken) är någon slags lustig polsk/öststatslåt som ger en skön feeling. Dessutom är Carl-Magnus Helgegren väl insatt i ämnet och kan ge välbehövligt sammanhang, exempelvis att Sveriges neutralitet i realiteten mest var tomma ord. 

Plus för bra bilder som producenten tagit och lagt upp på SR:s hemsida

Detta var den första dokumentären på säsong 19 – som sändes hösten 2014. Carl-Magnus Helgegren har gjort sju dokumentärer innan denna. Tre av dem har handlat om andra världskriget i någon form. 

MÖP = Militärt överintresserad person. jmf PÖP = Polisiärt överintresserad person. 

Sett till totalrankning lägger den sig på plats 128 av 180 (antalet gäller i oktober 2014). 

Uppdatering: Har P3 Dokumentär och Carl-Magnus Helgegren ett sjätte sinne? Fem dagar efter denna dokumentär sänds upptäcks en rysk ubåt som spanar i Stockholms skärgård. Megaosannolikt. 

Från P3 Dokumentärs Facebooksida: 

Ulf: "Kidnappningsförsöket på Wallenberg spillde över i sovjetisk kartläggning av Sverige, två ämnen väl värda var sin dokumentär istället för att blandas samman…"

Björn: "Mycket bra dokumentär. Något för alla under 40 att lyssna på så kanske ni förstår varför vi som upplevde 70 och 80 talen är lite misstänksamma mot Ryssland."

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg
Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna – hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg
Årtalet – listan över alla år som behandlas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar