söndag 29 oktober 2017

Sprängningen av Rainbow Warrior

Premiär: 26 oktober 2017 (lyssna här)
AvLinda Jensen Kidane
Producent: Anna Åkerlund

Bra intervjuer. Bra story. 
MedverkandePeter Willcox, kapten på Rainbow Warrior, Hanne Sörensen, maskinist på båten, Tonia Moya, som hängde med den fotograf som dödades i sprängningen, S-ministern Margot Wallström som var på väg att följa med på Rainbow Warrior, Dima Litvinov, rutinerad Greenpeaceaktivist, lokalen polisen Allan Galbraith som ledde utredningen, Edwy Plenel, granskande journalist på Le Monde.
Klipp: Nyheter
Längd: 1tim 10min
Liknande dokumentärerStig Bergling av Kristofer Hanson och Fredrik Johnsson (2005)

Greenpeace tänker protestera mot Frankrikes kärnvapensprängningar vid Mururoa. Båten Rainbow Warrior rustas upp och i hamnen i Nya Zeeland väntar man på få ge sig av. Det man inte vet är att några icke vänligt sinnade krafter håller på att placera bomber på fartyget.

År är 1985 och Kalla kriget pågår. Frankrike tänker inte förlita sig på USA i kampen mot ondskan imperium: Sovjetunionen. Nationen måste ha sina egna massförstörelsevapen. Något som Greenpeace tänker stoppa.

Läs merAlla dokumentärer – bäst till sämst

Dokumentären återberättat förloppet genom miljöaktivisterna som var med vid sprängningen. Vi kommer nära händelsen och för oss som inte kan historien i detalj är det spännande nästan ända till slutet. På en del sätt påminner detta om gamla P3-dokumentärer (därav tipset om Stig Bergling) där det relativt ofta förekom spionhistorier. Det är onekligen spännande med hemliga agenter (som gör bort sig).

Dokumentären är aningen framtung med för mycket information om Kalla kriget och Greenpeace. Men efter 20 minuter tar det fart. Medryckande story. Musiken är snyggt vald (känns som en spionfilm på tv ungefär). Det är många huvudspelare med, bland annat polisen Allan Galbraith som är med på telefon från Nya Zeeland. Intervjuaren får bra kontakt med de inblandade (bland annat nyligen nämnde polisen samt granskande journalisten Edwy Plenel på Le Monde).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar