fredag 6 maj 2016

Spiceepidemin

Premiär: 5 maj 2016 (lyssna här)
AvLasse Edfast
Producent: Ida Lundqvist

Hade behövt någon extra krydda.
Medverkande: Missbrukaren John från Östra Göinge som rökte, och tillverkade, spice. Även hans mamma och hans syster, samt hennes kompis, är med i dokumentären. Polisen Rolf Paimensalo i Östra Göinge samt socialsekreteraren Anneli Borg från samma kommun. 14-årige Simon som rökte spice. Göran, pappa till en elev som testade positivt för Alice. Ambulanssjuksköterskan Johan Larsson och Tullverkets drogexpert Lars Hansson.
Klipp: Kemisten som upptäckte substansen bakom Spice, lite nyhetsklipp.
Längd: 1h 5min
Liknande dokumentärSkolgårdsmordet i Bjuv (utspelas i Skåne, handlar om unga). P3 Dokumentär har tidigare inte gjort någon dokumentär om ungdomar - eller vuxna - som knarkar. Vill man höra en bra dokumentär om unga och cannabis/spice så lyssna på del 3 i serien Narkotikalandet av P1:s Randi Mossige-Norheim: Sigge.

Spice. Ett märkligt namn på syntetisk cannabis. Drogen fick fäste i slutet av 00-talet och gick att beställa enkelt på internet. Eftersom den ofta kom i koncentrerad form orsakade den mycket mer problem än vanlig cannabis. Folk överdoserade och mådde dåligt, några dog till och med.

Lasse Edfasts dokumentär börjar stappligt men växer sig allt starkare. 25 minuter in påminner det om ett lysande socialt reportage. Vi befinner oss i "det röda huset" i Östra Göinge i Skåne och här konfronteras en familj med att de indirekt orsakat många unga bekymmer genom att vara ett tillhåll för unga med problem.

Här har många rökt cigaretter, och en del har rökt spice, och dokumentärmakaren låter micken gå runt till hela familjen. Det är läckert.

Många av P3:s dokumentärer håller högt tempo och är laddade med ljud. Lasse Edfast har en annan stil, som jag uppskattar. Fler gånger blir det tyst och jag funderar på om ljudet på min mobiltelefon har dött (min sladd glappar för tillfället). Men det är bara tystnad.

Ett parti är märkligt ur faktasynpunkt. Polisen och socialsekreteraren säger att en del flickor "sålt" sex i samband med droghandeln med spice. Till skillnad från de andra delarna i historien, som bekräftas av de berörda själva, så är den del bara berättad av myndigheterna. Socialsekreteraren säger att hon "oxå har hört sådana historier" för att senare prata om dem som bekräftade fakta.

Polisen säger: "Det framkommer uppgifter om flickor som sålde sina kroppar." Socialsekreteraren resonerar runt historien hon hört och säger: "Ju yngre de är desto mer attraktivt är det att få dem att sälja sex. Det är det som är hemskt, att de utnyttjar dem som är yngst, som är mest sårbara."

Det är oklart för mig om hon menar att droghandlarna är intresserade av småtjejer och eventuellt har pedofila böjelser eller om hon menar att de är intresserade av icke straffmyndiga tjejer för att de kan sälja droger utan att åka fast. Tjejerna utnyttjas i så falls om kurirer. Det förblir oklart.

Historien avslutas med uppgifter om att det ska röra sig om "två karlar" som kom utifrån. Och att de eventuellt ska ha utnyttjat någon eller några flickor på en mörk parkering i samband med att flickorna inte lyckats sälja det spice som de fått till sig.

I övrigt är uppgifter väl dokumenterade.

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna - hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar