lördag 3 februari 2018

Dödsmisshandeln av Riccardo Campogiani

Premiär: 1 februari 2018 (lyssna här)
Av: Hanna Frelin
Producent: Rosa Fernandez

Nära. Finstämt. 
Medverkande: Flera ur Riccardos familj (Rosa Campogiani, Riccardos åtta år äldre syster, mamma Marie, hans pappa ) Riccardos kompisar Alex och Rebecca (Rebecca blir ett viktigt vittne i rättegången eftersom hon känner både gärningsmännen och offren, tingsrättsdömde uppviglare "Ossian" (han friades senare i hovrätten för sin inblandning i misshandeln - hans uttalanden är inlästa av en skådespelare), DN-journalisten Ulrika By som bevakade händelserna, en boende på Kungsholmen som ser misshandeln
Klipp: Inläsningar av vad Riccardos nära vän Felippo sagt i förhör, förhöret under rättsförhandlingen med den drivande misshandlaren "Hugo" 
Längd: 1tim 2min
Liknande dokumentärer: Mordet på Therese Johansson Rojo av Hugo Lavett (2015)

Hösten 2007. Två dagar innan sin 17-årsdag sparkas Riccardo Campogiani ihjäl. Dödsmisshandeln sker utanför en fest på Kungsholmen i Stockholms innerstad. Det finns uppgifter om att gärningsmännen, som också är 16 år, hoppar på Riccardos huvud. Han dör av en hjärninfarkt. Anledningen till bråket var till synes trivial – svartsjuka gällande en tjej. Offret och gärningsmannen känner varandra ytligt. 


Dödsmisshandeln blir starten på uppropet "Bevara oss från gatuvåldet". Initiativtagare är Anton Abele som några år senare blir riksdagens yngste ledamot någonsin – som moderat. Han vinner även pris på MTV-galan för sitt engangemang mot våldet. 

Det är en fint ljudsatt dokumentär som kommer nära. Det känns som vi är en medlem i Riccardos familj och kompiskrets. Under festen när misshandeln sker så är det detaljerat återgivet vad som sker – hur det ser ut, vilka som är där, hur stämningen är. Intervjuade vännen Rebecca är väldigt bra. 

Även inläsningen som gäller "Hugo":s kompis Ossian är mycket bra. 

DN-journalisten Ulrika By är en utmärkt reporter som jag läst i över ett decennium (bland annat eftersom hon varit duktig på att skildra livet i mindre välmående förorter). I denna dokumentär tycker jag hennes insats blir hängande. Hon ger en kontext till misshandeln – att den blir så uppmärksammad för att det handlar om innerstadskids – men hennes utifrånperspektiv blir konstigt med tanke på att det är Riccardos anhöriga och nära vänner som bär berättelsen i övrigt. Hon låter kallhjärtad. 


1 kommentar:

  1. Skräpavsnitt. Tonåringar som pratar om hur dom klär sig "så fint" och hur bra kille offret var. Inget av substans och ingen drama.

    SvaraRadera