fredag 23 december 2016

Caremaskandalen

Premiär: 8 december 2016 (lyssna här)
Av: Eva-Lisa Wallin
Exekutiv producent: Anton Berg

Caremaskandalen har skapat
ärr i den svenska folksjälen.
Med: Barbro Fjellström som har sin mamma Elly på Koppargården i Vällingby, sjukgymnasten Monique Nilsfors som tyckte att kulturen på Koppargården var dålig, Anna-Lena Johansson som hade sin mamma Helena på Koppargården, Ekots politiske kommentator Thomas Ramberg, SVT-journalisten Erik Palm som gör en dokumentär om Carema, Fredrik Gren, vd på Vardaga (tidigare Carema), Marie Sundström, medicinskt ansvarig sjuksköterska som säger att blöjrapporteringen var fel, journalisten Thord Eriksson på Dagens Samhälle som tycker att Caremagranskningen var ensidig,
Klipp: Från Carems reklamfilm (där man pratar om "den goda dagen"), ett tal från Wanja Lundby-Wedin där hon rasar mot vinster i välfärden, Anton Berg läser citat från DN-texter, P4 Kronobergs journalist Fredrik B Ekdahl intervjuar konstnären Elisabeth Olsson Wallin om att hon gjort en bild där Fredrik Reinfeldt har en blöja på sig, Åsa Tillberg, chef på DN som försvarar granskningen i Sveriges Radios mediegranskande program Medierna, samt DN-reportern Josefin Hökerberg i samma program.
Längd: 1h 13min

Det var Dagens Nyheter som avslöjade vanvården på äldreboendet Koppargården i Vällingby för några år sedan (år 2011). Det var personalbrist, blöjor vägdes för att kunna utnyttjas maximalt, människor dog, låg i sin egen avföring. Allt medan ägarna tjänade grova pengar. SVT kom ut med en dokumentär som visade hur ägaren Carema hade äldreboendet som en experimentverkstad där man testade hur man kunde göra olika besparingar.

Journalistiken blev rikligt belönad. Vinster i välfärden blev ett begrepp. Många upprördes över vad kapitalister ställde till med. Deras pengajakt visste inga gränser. Inte ens högern vågade tala gott om privat företagande i vården i samband med Caremaskandalen.

Rapporteringen väckte en antipati för fri företagsamhet. Den har ännu inte kommit av sig. Nyligen kom statens utredning om hur vinster i välfärden ska begränsas.

Läs mer: Artikel i ETC om hur problemen började innan Carema tog över

Eva-Lisa Wallin, som gör sin första dokumentär för P3, har gjort en nyanserad och faktaspäckad dokumentär. Det är många som kommer till tals. Allt från högt uppsatta politiker (om än i korta klipp), till före detta personal på Koppargården och anhöriga. Ett flertal journalister hörs, bland annat Dagens Samhälles Thord Eriksson som vägrar kalla Ceremaskandalen för en skandal. Han menar att Carema använts som ett slagträ i en politisk debatt mellan högern och vänstern. Vården som bedrevs av det privata företaget var inte sämre än det som bedrevs av kommunen.

Dokumentären är som ett duracellbatteri, om ni minns reklamen. Just keeps going. Människor utväxlar repliker och fakta redovisas. Fullt ös medvetslös. Det börjar med några berörda. Det är mänskligt och känslosamt. Efter tio minuter är de borta och det blir mer fakta. Sen dröjer det tills 41:a minuten innan de berörda dyker upp igen.

Det som saknas är ett drama. En start, en mitt, ett slut. Det behövs miljö och ljud, tempoväxlingar, pauser. Det är som ett långt nyhetsreportage. Ett mycket långt nyhetsreportage. Sakligt. Formellt. Som en rättegångsförhandling. Och vem var egentligen den drabbade?

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna - hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar