torsdag 21 april 2016

Fallet Marina Johansson

Premiär: 21 april 2016 (lyssna här)
AvMaria Hansson Trens
Producent: Ida Lundqvist

Hafsigt. 
Medverkande: Marina Johanssons anonyma lillasyster (även kallad "Lillskrutt"), polisens rutinerade kriminalare Berry Nejding, polisen Pernilla Wetterskog som förhörde mördaren under utredningen, den misstänkte mannens försvarare Mikael Hansson, Peder Schillerström från Missing People (som slog igenom när man hittade Marinas kvarlevor), dåvarande överåklagaren Björn Eriksson hos Riksåklagaren, åklagaren Urban Svenkvist.
Klipp: Mördaren själv hörs i två förhörssekvenser. Båda är intressanta. Leif GW Persson hörs kommentera fallet i SVT:s TV-program "Veckans Brott", även förre åklagaren Sven-Eric Alhem kommenterar. Nyhetsklipp.
Längd: 1h 7min
Liknande dokumentär: P3 Dokumentär har gjort en stor mängd morddokumentärer.

Marina Johansson försvann från sitt hem i Spekeröd strax söder om Stenungssund på Västkusten år 2010. Hennes halvpundiga, långhåriga och kriminella ex-pojkvän blev direkt misstänkt men klarade sig helskinnad genom två rättegångar.

Det fanns ingen kropp och rätten kunde inte utesluta att Marina levde. Till slut hittade frivilligorganisationen Missing People hennes kropp – två år efter hennes försvinnande – och fallet kunde tas upp igen. Ett unikt beslut. Endast en handfull gånger har människor som friats från mord tvingats till rätten igen.

Marina Johanssons mördare Fredrik Svensson är en av dem. Och han fälldes till slut till 16 års fängelse. Varför inte livstid? Han ska ha varit drabbad av akut svartsjuka och mordet begicks i hastigt mod. Därför är brottet inte präglat av osedvanlig grymhet. Som åklagaren säger i dokumentären: "Det finns grader även i helvetet."

Fallet är också känt för en av de största polismissarna i kriminalhistorien. Brottsplatsundersökningen gjordes flyktigt och att hela Marina Johanssons säng var fylld med blod (2 liter) missades. Poliserna förklarar det med att de hade väldigt stort område att undersöka efter hennes försvinnande. Hon bodde ute i skogen och mycket energi gick till att undersöka markerna.

Dokumentärmakaren Maria Hansson Trens pressar inte poliserna. De ger sin förklaring och sedan lämnas ämnet relativt fort.

Dokumentärens höjdpunkt är intervjun med Marina Johanssons lillasyster. Hon är bra, rakt av. Även klippen med mördaren Fredrik Svensson är bra, han är uppstudsig mot poliserna och personligen gillar jag att höra den laddade stämningen som ofta är i ett förhörsrum när en misstänkt mördare konfronteras med besvärande bevis.

Sen är svenska polisers generella förhörskunskap bristfällig. Moralismen bryter igenom, konfrontationsdelarna av förhören är aggressiva och leder sällan till framgång. Den amerikanska polisens förkärlek till Reid-tekniken, som i en del går ut på att lura och pressa misstänkta till att erkänna, genomsyrar även de sämsta svenska förhören.

Ett typexempel på Reid-tekniken återfinns i Making a Murderer-dokumentären på Netflix. Oavsett om man tror att Avery är mördaren så kan man ställa sig bakom att förhöret med hans unge kusin är ett haveri. Då ska man veta att poliserna följer Reid-metoden - som är en etablerad teknik i USA - slaviskt. Svensk polis fördömer ofta Reid-metoden men dess grundläggande moralistiska drivkraft (bäst beskriven med andemeningar som: "sök förlåtelse för dina synder"/"har du inget samvete?"/"erkänn då för fan vi är ju dig på spåret"/"snälla du, sluta ljug") delas av båda kårerna.

Tyvärr är pratorna dåligt inlästa. Inandningarna stör och ofta är det för lite mellanrum mellan intervjupersonernas avslutande mening och pratans första ord. Ljudbilden är relativt tunn och det känns bitvis som ett ljudcollage mer än en gestaltande dokumentär. Intrigen är enkel, det är få bihistorier. Vi lär varken känna Marina eller hennes mördare speciellt väl.

Dokumentären är föredömligt kort.

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna - hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar