måndag 1 september 2014

Polisrazzian i Alsike kloster

Premiär: 9 oktober 2011 (lyssna här)
Av: Martin Ezpeleta
Simpelt. Löjeväckande.

Medverkande: Nunnorna Marianne och Karin, polischefen Björn Nordin som beslutade om insatsen, polisen Göte Bergqvist på plats och P4 Upplands reporter på plats vid insatsen Ulf Lundén.
Klipp: Invandrarverkets generaldirektör Berit Rollén, nyliberalen Christian Gergils samt ljud från insatsen fångade av P4 Upplands reporter. 
Längd: 1h 6min

År 1993 bestämmer sig svensk polis för att storma klostret i Alsike. Det för att nunnorna tydligt tagit ställning för att hos dem var minsann ingen invandrare illegal. De hänvisade till Bibeln för sitt beslut. 

Som vi kan höra i dokumentären är nunnorna på klostret inga mähän, här handlar det om direkt aktion och uppenbar trots mot den svenska staten. Ganska fräsigt, om du frågar mig. 

Storyn baseras på en reporter som var med vid stormningen, två nunnor som stod emot poliserna samt två poliser som försökte genomföra hämtningen av de illegala invandrarna. Flyktingarna (invandrarna) själva, varken de som skickades hem till Bangladesh och sedan kom tillbaka, eller de som lyckades hålla sig kvar i klostret hörs. 

Martin Ezpeleta har också med så kallade experter som berättar om vilket trauma det är för flyktingar att bli utsatt för framrusande svensk polis. De är oftast redan känsliga för lagens långa arm och reagerar ofta mycket negativt på att bli hämtade med våld. 

Det är märkligt att Martin Ezpeleta inledde sin karriär på P3 Dokumentär med att göra den lysande dokumentären om terroristen Marten Amadi som sprängde en bomb i Köpenhamn (vi på bloggen gav den högsta betyg) och sedan inte bara sjönk i kvalitet utan också lyckades få bloggens allra sämsta omdöme. 

Dokumentären är ljudlös, individlös, tendentiös och svepande. Även om nunnorna är ganska roliga blir det i sin kontext rätt fånigt. Att nunnorna pratar med gud trådlöst är en darling som skulle dödats innan slutmixningen. 

Mer att läsa på bloggen

Alla dokumentärer sorterade efter betyg
Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna – hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg
Årtalet – listan över alla år som behandlas.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar