torsdag 16 augusti 2018

Solvallamordet

Premiär: 16 augusti 2018 (lyssna här)
Av: Martin Jönsson
Producent: Magnus Arvidson

Snyggt, spännande.
Medverkande: Janne Raninen som mördade gangsterkungen Dragan "Jokso" Joksovic, Joksos vän Miodrag Cvetkovic, den tidigare kompanjonen Milan Petrovic, nattklubbsdrottningen Alexandra Charles, Aftonbladets kriminalreporter Lennart Håård, SVT-journalisten Tonchi Percan, rikskriminalpolisens spanare Lars Andersson med flera
Klipp: Nyheter, från förhör av mördaren samt rättegången mot honom
Längd: 1tim 11min

Torpedkungen, Gudfadern, maffialedaren. Namnen för Dragan "Jokso" Joksovic är många. Men oomtvistat är att han är en ledande figur inom den jugoslaviska maffian. Visserligen har inte dömts för speciellt många brott men i dokumentären hävdar trovärdiga källor att han kunde bestämma vem som skulle leva eller dö.

Hela listan: Från bäst till sämst – alla dokumentärer 

Dokumentären är döpt efter mordet på Jokso. Det skedde på travbanan Solvalla år 1998. Men en mer passande titel hade helt enkelt varit hans namn. Dokumentären ger en allsidig och grundlig bild av vem han var – kanske inte på ett socialt plan, men i övrigt: spelaren, maffiakillen och kändisminglaren. Mordet kommer först mot slutet.

Det är alltid kul att lära sig något nytt och jag gillar avsnittet när hans medverkan i en Carolavideo tas upp. Jag gillar även intervjuerna med vännen Miodrag Cvetkovic och förre kompanjonen Milan Petrovic.

Detta är en välproducerad, ljudlig dokumentär med bra intervjuer. Det är rappt med flera dramatiska livsöden och Martin Jönsson berättar på ett medryckande (och tydligt) sätt. Kopplingen från den svenska undre världen till ökända krigsförbrytaren Arkan i Jugoslavien är ett plus.

Mördaren Janne Raninen släppte tidigare i år boken "De kallar mig Solvallamördaren". Där framkommer det bland annat att popsnöret Alexander Bard satt vid bordet intill vid mordet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar