söndag 24 juni 2018

Slaget om kvarteret Mullvaden

Premiär: 7 juni 2018 (lyssna här)
Av: Arvid Hallberg och Jonna Westin
Producent: Lars Truedsson

Ännu en dokumentär om
proggare i Stockholm. 
Medverkande: Marta Branting, husockupant som var med i Mullvaden år 1978, Kersti Wistrand, den siste hyresgästen som stannade i kvarteret Mullvaden, Ingvar Enelund som är kommunikationschef på Svenska bostäder den aktuella tiden, skådespelaren Marika Lagercrantz (också en av ockupanterna), narkomanen Rolf Karlsson som ockuperar en lägenheten i Mullvaden,
Klipp: Från dokumentärer och inspelningar under ockupationen, nyheter
Längd: 1h 1min
Liknande dokumentärer: Rivningen av Klarakvarteren (2012) och Kårhusockupationen (2008) av Erik Hedtjärn (2012), Almstriden och Ockupationen av Socialstyrelsen av Sara Lundin (båda från 2009), Den svenska Vietnamrörelsen av Farid Mädjé (2009)

Det är slutet av 70-talet när striden om kvarteret Mullvaden på Södermalm står. Fyra hus nära på Krukmakargatan nära Mariatorget är ockuperade av proggare, anarkister, hippies och knarkare. Bostadsbolaget försöker få husen rivna så att det kan byggas nytt. Till slut kommer polisen för att med våld ta tillbaka huset.

Arvid Hallberg berättar genom flera av ockupanterna, en polis som var med vid stormningen samt bostadsbolagets före detta informationschef. Det är kul att höra välkände skådepelaren Marika Lagercrantz berätta om ockupationen inifrån. Bäst är Rolf Karlsson som var djupt nere i drogträsket när ockupationen drog igång. Först var han sur över att hippies ockuperade samma hus som han tagit tillflykt i. Men det ändrades efter en traumatisk droghändelse.

Hela listan: Från bäst till sämst – alla dokumentärer

Detta är en välgjord dokumentär med finkänsliga intervjuer som ger en bra bild av ockupationen. Vi färdas till år 1978 och hör hur det låter när proggarna står och lagar vegetarisk mat i det ockuperade huset. Barnen är trötta på stormöten. Det spikas igen dörrar.

Min invändning är ämnesvalet. P3 Dokumentär har redan skildrat proggare i Stockholm både till höger och vänster, fram och bak, upp och ned. Det är Almstrid, rivning av Klarakvarteren, ockupationer av Socialstyrelsen och av kårhuset samt Vietnamnrörelsen.

P3 Dokumentär har under senare år blivit fixerade vid mordfall (tidigare var bankrån, politik och internationella händelser/relationer en favorit). Men proggare i Stockholm är onekligen en bubblare när det kommer till älsklingsämnen. Ska det göras ännu en dokumentär om proggare så kräver bloggen att den hamnar någon annanstans i landet. För visst fanns det så kallat progressiva människor även bortanför Radiohusets (som ligger på Gärdet i Stockholm) närområde?

Men allra helst. Ja, då önskar vi oss en proggfri framtid. Så till vida det inte finns lite udd i rapporteringen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar