måndag 16 juni 2014

Neurosedynkatastrofen

Premiär: 12 mars 2006 (lyssna här)
Av: Kristofer Hansson (hans sida på bloggen) och Fredrik Johnsson (hans sida på bloggen)
En tidigt och bra verk. 

Medverkande: Förre utrikeskorren och mannen som började skriva om skandalen Nils Lalander, Astras före detta informationsansvarige Sven Sundling, Läkedmedelsverkets förre generaldirektör Gunnar Alvan, gravida Hannie Görne som åt läkemedlet samt neurosedynskadade Björn Håkansson.
Klipp: Nyheter.

Neurosedyn lanserades som ett riskfritt läkemedel som alla med sömnproblem eller en orolig själ kunde vara hjälpta av. Trots att det verkade ha biverkningar - det märkte man i Tyskland - började Astra pumpa ut det i Sverige. 

Resultatet är barn som föds missbildade. 

I dokumentären ges den spännande bakgrunden till vad som hände i Sverige. Det var vänsterjournalisten Nils Lalander som var stationerad i Tyskland när läkemedlet började skörda sina första offer. Om det rapporterade han - och dessutom ställde han den obekväma frågan: Säljs detta läkemedel (under annat namn) i Sverige? 

Precis när man börjar längta efter kött och blod - de direkt drabbade dyker Björn Håkansson och en kvinna som jag inte är säker på vad hon heter (Hannie Görne?) upp och berättar. Björn Håkansson är missbildad eftersom hans mamma åt neurosedyn under sin graviditet. Kvinnan berättar om hur det var när hon tog neurosedyn under sin graviditet. 

Kristofer Hansson och Fredrik Johnsson lyckas som vanligt komma nära de som intervjuas. Dessutom är intervjuerna finurligt klippta - tempot är högt och förutsägbarheten är nära noll. 

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla kändisar i P3 Dokumentär.

Alla dokumentärer sorterade efter ämne

Alla producenter sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter årtal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar