söndag 14 oktober 2012

Tjörnbrokatastrofen

P3 Dokumentär # 66 (lyssna här)
Premiär 29 mars 2009
Av Ida Lundqvist (hennes sida på bloggen)
Bra gjort om en galen händelse.

Medverkande: Öbon Anita Tungström, en anonym lots m.fl.  
Klipp: Nyheter. 
Längd: 1h 12min

En av de mest osannolika katastroferna i svensk historia. En båt kör på en bropelare och mittenpartiet av bron försvinner ned i nattens mörker. På grund av diverse kommunikationsproblem hinner sju bilar och en lastbil köra över brokanten den natten. Alla personer dör - troligen direkt när fordonen träffar vattenytan 40 meter ned.

Ida Lundqvist har gjort en bitvis gastkramande dokumentär om katastrofen. Vi får följa några av händelsens huvudpersoner och som bihistoria ställs frågan om vem som bar ansvaret för olyckan. Var det verkligen fel på båtens mekanik, som vissa hävdade.

Ytterst aktuellt med tanke på "Kapten Ynkrygg" på Costa Concordia som körde på grund utanför Italien i januari. Då dog 32 personer. Han hävdar också att han inte gjort något fel, tvärtom, han är en hjälte.

Till bristerna hör att historien pågår för länge. Frågan om vems ansvar borde ha vävts in som parallellhandling eller ha kortats ned betydligt.

En svajig trea.


Bästa scen: Lastbilschauffören som inte kan tro sina ögon när han inser att bron är borta. Han tittar efter räcket för att vara säker. I snömodden syns spår efter en bil som kört rakt ut.

Läs mer: PeO Nilsson var först på plats och tog legendariska bilder på den raserade bron, här intervjuad i sin egen tidning Bohuslänningen. På Vägverket satte raset stora spår, enligt tidningen Byggvärlden. Lokala Västnytt visar flygbilder på haveriplatsen i ett nyhetsinslag.

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla kändisar i P3 Dokumentär.

Alla dokumentärer sorterade efter ämne

Bästa intervjuerna – hela listan. 

Alla producenter sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter årtal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar